Sebze pazarları tamamen kalkacak mı?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 

Sebze ve meyve pazarı sadece Türkiye'de olan bir  uygulama şekli değil ki... Batı ülkelerinde  de haftanın belli günleri şehrin belli bölgesinde sebze ve meyve pazarı kuruluyor.
Bizde neden ise belediyeler  semt pazarlarını yasaklamayı pek seviyor.
Belki Pazar kurulacak alanların olmaması, dağın taşın bina dolması nedeniyle.... Belki de marketlerin baskısı ile..
Bizim yeniköy'de kilisenin önünde pazar kurulurdu. Şimdilerde kurulmuyor. Hiç unutmam  pazardaki satıcılardan   renkli bir kişi olan  Sebzeci Müslim Efendi, bir gün beni yakaladı. "Hocam" dedi.
"nladığıma göre sen Vehbi Bey'i tanıyorsun. Ona söyle. Bak ben buzdolabı satıyor, onun işini bozuyor muyum? O da Migros'da domates satarak benim ekmeğime mani olmasın!"
Pazarlardan sonra şimdilerde sokaklarda meyve sebze satışına da sınırlamalar getiriliyor.
Bugüne kadar belediye başkanlarının sahip olduğu  'pazaryeri açma ve kaldırma' yetkisi, 15 Mart'ta yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile  komisyona devrediliyor.
Yönetmeliğe göre   cadde ve sokaklara semt pazarı açılamayacak. Kayıt
dışılığın da önüne geçilmesini hedefleyen yönetmeliğe göre, sokak aralarında seyyar sebze ve meyve satışı da yasak. Uygulama yaklaşık 330 bin pazarcıyı ve 3 bin 150 belediyeyi etkiliyor.
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, Türkiye'de 330 bini tezgâh sahibi olmak üzere pazarcılığın bir milyona yakın istihdam oluşturduğunu, yönetmelikle birlikte pazar yerlerinde meslek odalarına kayıtsız esnafın tezgah açamayacağını söylüyor. Öncelikle tezgâh sahipleri ve çalışanları eğitime tabi tutulacağını ve sertifika alacaklarına işaret eden Çakman, sertifikası olmayanların pazarda tezgâh açmasına ve tezgâhta çalışmasına izin verilmeyeceğini  belirtiyor.
Tabii ki pazarcılığı düzen altına almak önemli... Ama pazarcılığı zorlaştırmak sadece istihdamda ciddi sorunlara yol açmakla kalmaz aynı zamanda pazara alışmış tüketici topluluğunu da üzer.
Pazarları öldürmeden, daha iyi hale getirme arayışında olmalıyız.
Pazar müşterilerini marketlere mecbur etmek  yanlış olur. Bırakalım isteyen markete isteyen pazara gitsin. Pazarları kontrol edelim, pazarcıları kayıda kuyuda alalım ama bunlar bir günde olamaz. Bir geçiş dönemi tanımakta yarar vardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018