Ölçülü faiz indirimi ardından kur ve faiz yatay

Dolar/TL karar sonrası dar bantta hafif dalgalansa da gün sonuna doğru 2.1340 seviyesinde işlem gördü. Borsa kâr satışıyla gevşedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine karşın Merkez Bankası'nın (TCMB) ölçülü bir faiz indirimine gitmesi sonrası kur ve faiz yatay bir seyir izledi.

TCMB küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak bir hafta vadeli repo faizini ölçülü bir adımla 75 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti.

TCMB kararı öncesi 2.1320 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası dar bantta hafif dalgalansa da gün sonuna doğru 2.1318/2.1324 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5150/2.5165 seviyesindeydi.

TCMB Başbakan Erdoğan'ın TCMB'yi faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle sert şekilde eleştirmesinin ardından gerçekleşen ilk PPK toplantısında diğer kısa vadeli faizlerde ise değişikliğe gitmedi.

TCMB'nin siyasi baskı ya da farklı bir nedenden tahmin edilenin üzerinde ya da gerektiğinden erken faiz indirimine gitmek zorunda kalabileceği endişesi ve Irak'a ilişkin jeopolitik riskler son dönemde TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu.

Bugün için 25 ile 75 baz puan arasında bir faiz indiriminin piyasada büyük ölçüde fiyatlandığını söyleyen bankacılar, bu rakamların dışında bir kararın ise piyasada negatif
tepkilere neden olabileceğinden endişe ediyorlardı.

Ancak TCMB'nin 75 baz puanlık bir indirime gitmesi ve faiz koridorunu sabit bırakması haziran ayı için bu endişeleri ortadan kaldırdı.

Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12 seviyesinde bir indirim yapmayan TCMB, kendisine önemli bir esneklik sağlamış oldu. Faiz koridorunun sabit bırakılması sayesinde gerekmesi halinde piyasaya uygulanan faiz likidite adımlarıyla yüzde 11.50'lere kadar çıkabilecek. Bu gerektiğinde likiditede adımlarıyla 275 baz puana kadar sıkılaştırma yapılabileceği anlamına geliyor. TCMB teknik değişikliklerle bu rakamı PPK'ya ihtiyaç duymadan 325 baz puana kadar da çıkarabiliyor.

Gösterge faiz yüzde 8.36 seviyesinde

Öte yandan faiz indirimi beklentileri ile bugün PPK kararı öncesi verim eğrisi genelinde yaşanan hafif düşüşün ardından piyasa yatay bir seyir izledi. Tahvil bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.51, valörlüde yüzde 8.61 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 8.44 seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 8.36 oldu.

20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama bileşik yüzde 8.92, valörde yüzde 8.97 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 8.87 seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 8.84 oldu.

Borsa kâr satışıyla gevşedi

TCMB'nin faiz indireceği beklentisiyle bir süredir alımların gözlendiği bankacılık hisselerinde, bugün PPK'dan çıkan 75 baz puanlık indirim kararının ardından kâr satışları gözlenirken;  bankalara ikinci seansta gelen satışlar BIST-100 endeksini de aşağı çekti.

BIST-100 endeksi günü yüzde 0.43 kayıpla 78,986.12 puanda tamamlarken; bankacılık endeksi yüzde 1.29 geriledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir