Önce dijital dönüşüm

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Giyim aksesuarları konusunda Türkiye’nin öncü kurumlarından birinin patronu ile sohbet ediyoruz. Sohbetin sebebi, son günlerde hemen hemen tüm işletmelerin başına gelen Cryptolocker virüsü. İşletmenin muhasebe servisindeki tüm veriler şifrelenmiş ve saldırganlar 5 bin dolar istiyor. Konuyu biraz özetleyip, maalesef bir çözüm yolu olmadığını söyledikten sonra teknoloji altyapısı hakkında daha detaylı bilgi edinmiş oldum. Maalesef bu büyüklükte kurumlarda bile yedeklenebilir sistemler yok. Daha da önemlisi kurumun pazardaki araçlarının takip etmediğini, müşteri ilişkileri yönetimini tamamen Anadolu’nun farklı yerlerindeki saha çalışanlarına bıraktığını ve süreç yönetimi konusunda da elle tutulur bir veriye sahip olmadığını öğrendim. 

Tek örnek bu değil, farklı etkinlikler sebebiyle yıllarca Anadolu’da toplantılara katıldık, şirketleri ziyaret ettik. Alanında lider ihracatçılardan olan firmaların teknoloji çözümlerini bir kırtasiyeciye, bilgisayar dükkanına veya yakın akrabadan genç bir delikanlıya emanet ettiklerine çoğu kez şahit olduk. KOBİ kısaltması içerisindeki küçüklerin bazen kurumsallaşma ve teknolojiyi kullanarak büyüme alanında nice orta ve büyük boy işletmelerden fersah fersah önde olduklarını da gördük. Yani dijitalleşme ve işleri rayına sokabilmek bir ölçek meselesi değil… yalnızca yönetimin anlayışı ve vizyonu ile alakalı bir durum. İşletmenin girişi daha güzel görünsün diye ferforje firmasına binlerce liralık uzaktan kumandalı demir sürgü kapı sipariş eden kurumlar, muhtemelen işlerini rayına sokacak bir yazılıma çok daha az yatırım yapmak konusunda tereddüt yaşayabiliyorlar. 

Hal böyleyken, kurumlara ayakta kalabilmelerinin ve küresel rekabette önde olabilmelerinin tek yolunun dijital dönüşümden geçtiği doğru bir şekilde anlatılabilmeli ve başarılı örnekler onlara sunulabilmelidir. 

Bu güne kadar elde ettiğim tecrübelerden yola çıkarak şu önerileri sıralayabilirim: 

- Kurumların teknoloji konusunda danışabilecekleri ve amacı onlara bir şey satmaktan ziyade destek olmak olan ekipler, OSB’lerde veya Ticaret odalarında istihdam edilmeli. Bu ekipler, gelişen teknolojilerin farklı sektörlerdeki işletmeleri nasıl canlandırabildiğini ve o şehre ya da işletmeye özel sorunların nasıl giderilebileceği ile ilgili olarak yol göstermelidir. 

Vodafone tarafından uygulanan Dijitalleşme Endeks’i oldukça başarılı bir çalışma. Benzer bir uygulama, dijitalleşme, kurumsallaşma ve verimlilik üzerine hazırlanarak işletmelerin kendi pozisyonlarını görmeleri ve rakipleri ile aralarındaki mesafeyi tespit edebilmeleri sağlanmalıdır. 

- Dijital dönüşüm konusunda en büyük motivasyon başarı örnekleridir. Farklı sektörlerde dijital dönüşüm ile başarıyı yakalamış işletmelerin öyküleri işletmelere düzenli bir şekilde anlatılmalıdır. Bu konuda öncülüğü yine OSB yönetimleri ya da ticaret odaları yapmalıdır. 

- Teknoloji şirketlerinin sunduğu çözümlerin çok daha uygun maliyetler ile ulaşabilmesi için Ar-Ge teşviklerinde olduğu gibi bir yatırım programı yapılmalıdır. Şirketlere, artan verimlilik ile kazandıkça geri öde tarzında bir kredilendirme modeli geliştirilmelidir.  

Hızla dijitalleşen dünyada işletmelerin giderek daha fazla rekabet içerisindeki olacağı ve işlerin zorlaşacağı muhakkak. KOBİ’leri dijitalleştirmek, Türkiye’nin hem ekonomisini hem de istihdam kapasitesini ciddi oranda artıracaktır. ,
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019