Önergeler okundu, soruşturma süreci başladı

Dört eski bakan hakkındaki soruşturma önergeleri TBMM'de okutuldu ve soruşturma süreci başlatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dört eski bakan hakkında AK Parti ve CHP tarafından TBMM'ye verilen soruşturma önergeleri TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam okutularak, bakanlarla ilgili soruşturma süreci başlatıldı.

Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu dünkü ilk mesai gününde dört eski bakan hakkındaki soruşturma önergelerini ele aldı.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde CHP, AB eski Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis Soruşturması açılmasını içeren dört ayrı önerge, AKP ise bu dört isim için tek bir önerge sunmuştu.

Yerel seçim çalışmaları devam ederken TBMM Genel Kurulu, 19 Mart'ta olağanüstü toplanarak, eski bakanlar Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için toplanmış ancak CHP'nin fezlekeler ile ilgili Meclis'te genel görüşme talebi açılması talebi kabul edilmemişti.

Genel Kurul'un dünkü toplantısında CHP, kendi önergelerinin okutulmasının ardından AKP'nin verdiği soruşturma önergesinin okutulmaması yönünde başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi kendilerinin verdiği önergede bakanlarla ilgili resmi belgede sahtecilik, rüşvet almak, Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet, görevi kötüye kullanma, nüfuz suiistimali ve suçluyu kayırma olmak üzere altı adet suç, AKP'nin önergesinde ise nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma olmak üzere sadece iki suçun yer aldığına dikkat çekti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, AKP'nin soruşturma önergesinin İç Tüzüğe aykırı olduğunu, eski bakanlar ile ilgili hiçbir fiilin yer almadığını belirterek, CHP'ye destek verdi.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise iddiaların üzerinin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "İddiaların esas dayanağı menfaat teminidir. Her dört bakan ile ilgili iddiaların en önemli bölümü, menfaat temini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Meclis İç Tüzüğü uyarınca TBMM Genel Kurulu'nda okutulan AKP'nin soruşturma önergesi çerçevesinde 3 Mayıs'a kadar belirlenecek bir günde konuya ilişkin genel görüşme açılması, genel görüşmenin ardından da eski bakanlar için bir Soruşturma Komisyonu kurulması bekleniyor. Tarafsız ve konuya dair görüş belirtmemiş milletvekillerinden oluşacak olan komisyonun iki ya da dört ay içinde bir rapor hazırlayarak, TBMM'ye sunması gerekiyor.