Onlar eleştirebiliyorsa, biz de eleştirmiş olabiliriz

Almanya'da bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Federal Meclis'te düzenlenen bir etkinlikte Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri değerlendirerek, "İsrail hükümeti, Türkiye'deki hükümeti bugün veya geçmişte nasıl rahatlıkla eleştirebiliyorsa, biz de İsrail'deki hükümeti, yani yöneticilerini eleştirmiş olabiliriz. Bunu çok kuvvetli olarak yaptığımıza inanıyorum" dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü tarafından Alman Federal Meclisi Dışişleri Komitesi Konferans Salonunda düzenlenen "Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar: Barış Mümkündür. Geçmiş ve mevcut durumda barış içinde birlikte yaşamanın örnekleri- Geleceğe dair perspektifler" konulu konferansta katılımcıların sorularını yanıtladı.
 
Berlin'deki konferansta Yahudi asıllı avukat ve televizyon sunucusu Michael Friedmann'ın konuşmasına yanıt veren Arınç, hükümet olarak Türk toplumu olarak 500 yıl önce Türkiye'ye gelen Yahudilere kucak açtıklarını belirtti.
 
Arınç şöyle konuştu: "Bizim sizin inancınıza aykırı gelen, Musevi dostlarım için söylüyorum, hiçbir düşüncemiz olamaz. Sizi incitecek hiçbir sözümüz de olamaz. Yani inancınıza veya sizi var kılan bazı sebeplere biz kesinlikle karşı çıkmayız. Sizi rencide edecek hiçbir söz de söylemeyiz. Peki sen böyle diyorsun ama işte filan şöyle konuşmalar yaptı, biz bundan fevkalade alındık. Ona karışılık cevabım şudur; Bizim bir hükümetimiz var. İsrail'in de bir hükümeti var. Dünyada pek çok ülke ile bizim ilişkimiz var. Şu anda Türkiye küresel bir aktör olma, elbette iddiasında değil ama dünya siyasetinde, dünya barışında küresel krizlerin çözümü noktasında Türkiye, geçmişe göre çok daha dikkat çeken bir ülke. Sözü dinlenen, sözüne itibar edilen bir ülke. Her hükümet birbirini bazı konularda eleştirebilir. Yani (sen yanlış yapıyorsun, sen şunu yapıyorsun, sen bunu yapıyorsun) diyebilir. İsrail hükümeti Türkiye'deki hükümeti bugün veya geçmişte nasıl rahatlıkla eleştirebiliyorsa, biz de İsrail'deki hükümeti, yani yöneticilerini eleştirmiş olabiliriz. Bunu çok kuvvetli olarak yaptığımıza inanıyorum."
 
Hükümetlerin icraatına ve programlarına bakılarak eleştirildiğini veya takdir edildiğini belirten Arınç, "Şunu emin olun ki, başbakanımız da bakanlarımız da sizin kutsal inançlarınıza  aykırı gelecek hiçbir sözü o amaçla söylememiştir. Ben bu sözünün taahhüdünü veriyorum. Ancak bugünkü İsrail hükümetinin bundan öncekinin, bazı uygulamalarına karşı en sert eleştirileri yaptık, bundan sonra da yapabiliriz. Bu 'yeni yerleşim merkezlerini yapma' dediğimiz zaman yapıyor olmalarından kaynaklanabilir. 'Gazze'yi niye bombalıyorsun' diyebiliriz. 'Filistin;in güvenli sınırlar içerisinde varlığını neden kabul etmiyorsun' diyebiliriz. Lübnan'ı bombaladığı zaman bunu söyleyebiliriz. Bize göre yanlış bulduğumuz her şeyi sorumlusu İsrail hükümeti görmek suretiyle ortaya koyabiliriz. Bundan dolayı lütfen bizi kınamayın. Ama İsrail'i var eden sebepleri sorgulayamayız. İsrail;in Musevilerin kutsallarına kesinlikle dil uzatamayız. Bugüne kadar yapılmış, bundan sonra belki yapılmamasını ümit ettiğimiz ama gelişmelerin iki tarafta bağlı olduğu söylemeliyim, sizi üzecek hiçbir söz, hiçbir davranış bundan sonra olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
 Buna inanılmasını isteyen Arınç, İsrail;in önemli bir devlet olduğunu, ancak Türkiye'nin Almanya'nın ve Fransa'nın da önemli devletler olduğunu, diyalog kapılarını açık tutulmasını amaçladıklarını, diplomatik yolla barışı sağlamak ve sorunları çözmek istediklerini kaydetti.