Online sigortacılık iştah kabartıyor

Marsh Dijital Genel Müdür Yardımcısı Aycan Bul, online sigortacığın Türkiye’de emekleme döneminde olduğunu, fakat yakında piyasada yeni isimler duyulacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Eylül 2012’de sigortadükkanım.com’u satın alarak online sigortalıkta atağa geçen Marsh’ta hedefler büyük. Satın alma sonrasında Marsh Dijital’de Genel Müdür Yardımcısı olan sigortadükkanım.com’un kurucularından Aycan Bul, “Marsh Digital olarak organik büyürken, fırsatları da yakından gözlüyoruz” dedi. Bul, online sigortacılığa yakında yeni isimler katılacağını da söyledi.

Marsh Dijital Genel Müdür Yardımcısı Aycan Bul, sektöre ve şirketin hedeflerine yönelik DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu.

“Sigorta sektörü 2013 yılında çok iyi bir büyüme yakaladı diyen Bul, “ Sektörde ilk çeyrekte yüzde 27 oranında bir büyüme yakalandı. Bu büyümede özellikle araç sigortalarındaki büyüme çok çarpıcı. Biz de bireysel sigortalar alanında odaklanmış bir oyuncu olarak bu büyümeden olumlu etkileniyoruz.  Büyümemiz sektör ortalamasından çok daha yüksek.  Online sigortacılık Türkiye’de emekleme döneminde, henüz çok az sayıda oyuncu var. Diğer kanallar arasından sıyrılıp payını artırması için yeni yatırımlara ihtiyaç var. Nitekim, hem yatırımcı hem tüketici tarafında ciddi hareketlenme görüyoruz. Yakında piyasada yeni isimler duyacağız. Kendi işimizin yanında genel müşteri trendini izlemek için arama motorlarında sigorta ürünlerinin arama sayılarını da yakından takip ediyoruz, sigortadukkanim.com’u kurduğumuz 2011 yılında kasko kelimesi yılda 6 milyon kez aranırken, 2012 yılında bu rakam 8 milyona çıktı. Bu arada kasko poliçe sayısı 2012 yılında 4,5 milyon idi” şeklinde konuştu.

Hedeflerimiz çok büyük

Marsh Dijital olarak farklı dinamikleri olduğundan bahseden Aycan Bul sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı müşteri gruplarımız için yeni platformlar yaratıyoruz. Kurumsal müşterilerimizin çalışanlarının kendi ve yakınlarının bireysel sigorta ihtiyaçları için, avantajlı, ödüllü satın alma yapabilecekleri platformumuz marshavantaj.com’u Mart ayının sonunda lanse ettik. Ayrıca yine kurumsal müşterilerimizin kendi müşterine yönelik yine dijital teknolojileri kullanan, son derece yenilikçi projelerimizi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Hedeflerimiz çok büyük.”

Online sigorta satış kanalına olan yatırım ilgisini sorduğumuz Bul,  bu ilgiden çok memnun olduklarını belirterek şunları söyledi:  “Sigortalıların,  bu iş modelinin kendisine sunduğu faydalar;  fiyat avantajı, şeffaflık, hizmet kalitesi konusunda dikkatini  biran önce  çekebilmek ve pazarı hızla büyütebilmek  için bu yatırımlar gerekli. Biz kendimizi hem altyapımız hem kazandığımız deneyim, hem Marsh’ın gücü ile son derece hazır hissediyoruz, rekabetten korkmuyoruz hatta heyecanla bekliyoruz.”

Organik büyüyor ve de fırsat kolluyoruz

Marsh olarak, kurumsal sigortacılık pazarında uzun bir süredir en büyük aracı payına sahip olduklarını söyleyen Aycan Bul, “Hızla ticari ve orta ölçekli kurumlar pazarına da yayılıyoruz.  Sigortadukkanim.com’un operasyonlarını Eylül 2012’de satın alarak bireysel pazara da hızlı bir giriş yaptık. Tabii ki bugün olduğu gibi Türk sigorta sektörünün yarınında da önemli bir yerimiz ve rolümüz olsun istiyoruz, hem organik olarak büyüyor hem de bunun için stratejilerimiz doğrultusunda fırsatlar kolluyoruz.”

Müşterilerimiz sigorta konusunda çok bilinçli

Bireysel sigortacılığın ana dağıtım kanalının iyi ve büyük oyuncularından biri olmak hedefinde olduklarını söyleyen Aycan Bul,  büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanına hizmet verdiklerini söyledi. “Müşterilerimizin yüzde 94’ü bireysel sigorta ihtiyaçları için bizi tercih ediyor” diyen Bul sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca yüzde 75’i erkek, bu da aslında sigorta satın almasındaki genel trende de uygun diyebiliriz.  Müşterilerimizin sigorta konusunda çok bilinçli olduğunu da söyleyebiliriz. Araştırmaya meraklı, karşılaştırma yapan, detayları inceleyen, eğitimli, kredi kartı kullanan ve interneti hayatının bir parçası gören kişiler bizi tercih ediyor.”

Kasko ve trafik ürünleri ilk sırada

7/24 ulaşılabilirliğin önemli bir avantajları olduğunun altını çizen Bul, “Bizim müşterilerimizin en çok araştırma ve karşılaştırma yaptığı ürünler kasko ve trafik sigortası ürünleri. Zaten bu ürünler, sektörün ana lokomotif ürünlerini oluşturuyor. Özellikle bu ürünlerde, bizim müşteri vaadimiz de çok net, en fazla seçeneği online olarak görüp, teminat detaylarıyla şeffaf bir şekilde karşılaştırma yapma ve online satın alma imkanı sunuyoruz. Diğer taraftan seyahat sağlık ve zorunlu deprem sigortası ürünlerimiz de müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran, bu anlamda da müşterilerimizin en çok online satın alma yaptıkları ürünlerimiz diyebiliriz” dedi. 

Son olarak sigorta sektörüne yönelik beklentilerini sorduğumuz Aycan Bul, Türk sigorta sektörünün halen gelişmekte olan bir Pazar olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kurumsal ve ticari segmentte sigortalanma oranları yüksek olmakla birlikte, özellikle bireysel segmentte sigortalılık oranları halen çok düşük seviyelerde. Önümüzdeki dönemde sektördeki büyümeyi özellikle bireysel segmentin tetikleyeceğini öngörüyoruz.  Türkiye’nin demografik yapısı da bu beklentimizi destekliyor.” 

Her grup için ürün ve hizmet kanalı geliştiriyoruz

Sigortadukkanim.com’un satın alınmasından sonra gelinen durumu değerlendirmesini istediğimiz Aycan Bul,  Marsh’ın, Eylül 2012’de sigortadükkanım.com operasyonunu ve bilgi işlem altyapısını devralması sonrasında 2012 yılının sonunda entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını ve gelecek dönem stratejilerini oluşturduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Açık Pazar” diye adlandırdığımız tamamen dışarıdaki bireylerin oluşturduğu büyük kitlenin yanında, mevcut kurumsal müşterilerimiz etrafında tanımladığımız çalışanlar, bayiiler, tedarikçiler, müşterilerimizin müşterileri gibi kapalı grupları da hedef müşterilerimiz olarak belirledik. Her bir grup için hedef müşterilerimizin ihtiyaçlarına özelleştirdiğimiz ürün ve hizmet kanalları geliştiriyoruz. Her yaptığımız geliştirmenin bazında müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak dijital araçları kullanıyoruz. Temel amacımız bireylere de Marsh’ın kurumsal müşterilerine sağladığı güvenilir sigortacılık hizmetlerini sunabilmek. İnternet ve mobil teknolojileri bu amaca hizmet eden araçlar sadece. Asıl fark yaratacak yaklaşımımızın hep daha iyiyi arayan ve yenilikçi müşteri bakışımız olduğuna inanıyorum.”

Ana dağıtım kanalı internet ve mobil olacak

Hizmet sundukları satış kanalına yönelik beklentilerini paylaşan Aycan Bul, “Bizim beklentimiz büyük. İlk yatırım dönemimizden  beri hep aynı şeyi savunuyoruz. Hiçbir iş, hiçbir sektör, müşteri trendlerinin dışında kalamaz. Biz sigortacılar da bankada internet şubesinden işlem yapmak isteyen, giysisini, elektronik cihazını, uçak biletini internetten alan,  her an bağlı, en az bir telefon ve tabletle gezen insanlara sigorta satıyoruz, hizmet veriyoruz.  Hele yeni nesil  sigorta satın alma dönemine ulaştığında ana dağıtım kanalının internet ve mobil olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bol seçenek sunmamız rekabette öne çıkarıyor

Sigorta sektörü rekabetin her alanda yoğun olarak yaşandığı bir sektör olduğunu söyleyen Aycan Bul, “Aracılar arasındaki rekabet de kaçınılmaz. Dijital altyapımız, 7/24 ulaşılabiliyor olmamız, 20’den fazla sigorta şirketiyle çalıştığımız için bol seçenek sunabilmemiz bizi rekabette bir üst seviyeye taşıyor diye görüyoruz. Yeni jenerasyonun sigorta tüketicisi olmasıyla birlikte, özellikle konvansiyonel yöntemlere göre çok ciddi bir rekabet gücümüz olacağını düşünüyoruz” dedi.