Orman yangını sayısı arttı, yanan alan daha az oldu

Türkiye'de 2013'de meydana gelen 3 bin 718 orman yangınında 11 bin 435 hektar alan yandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Türkiye'de 2013'de meydana gelen 3 bin 718 orman yangınında 11 bin 435 hektar alan yandığını belirterek, "2013'te 2012 yılına göre yangın sayısının yüzde 50'nin üzerinde artmasına karşılık yanan alan miktarındaki artış yüzde 10 civarında olmuştur" dedi. 

Çiftçi, orman yangınlarında 2 kademeli bir müdahale planı uyguladıklarını ifade ederek, yangın ihbarı alınır alınmaz Orman Bölge Müdürlüklerince uygulanan A planının devreye girdiğini, bu kapsamda, en yakın helikopter ve ekibinin 7 dakikada kalkarak 13-20 dakika içerisinde, aynı anda en yakın yer ekipleri ve iş makinelerinin da 15-20 dakika içerisinde yangına müdahale ettiklerini söyledi. 

Yangın büyüme eğilimine girdiğinde B planının uygulamaya konulduğunu ve Orman Genel Müdürlüğündeki Yangın Harekat Merkezinin devreye girdiğini aktaran Çiftçi, ilk 30 dakikada 3-4, 45-60 dakika içinde ise 5-7 helikopterin yangın bölgesinde görev aldığını, bu süre içerisinde ihtiyaca göre 5 uçak, 50-100 arazöz ve 500-1000 yangın işçisinin orman yangınına müdahalede bulunduğunu anlattı. 

Çiftçi, yangın daha da büyüme eğilimi gösterdiğinde Genel Müdür başkanlığındaki kriz yönetiminin devreye girdiğini ve gerektiğinde mahalline gidilip yangın yönetiminin devralındığını belirtti. 

"Yangınlarla mücadelede 19 bin personel görev aldı" 

2013 yılında orman yangınları ile mücadelede 929 ilk müdahale ekibi oluşturulduğunu, 11 bin yangın işçisi, 3 bin teknik eleman ve 5 bin diğer personel olmak üzere toplam 19 bin personelin görev aldığını anımsatan Çiftçi, yangınla mücadelede en son teknolojik imkanların kullanıldığını, en kısa sürede yangın tespiti yapılarak bildirilmesi için 776 kuleden ormanların 24 saat gözetlendiğini, bunun yanı sıra orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri olarak 87 gözetleme kulesinde 174 kameranın kullanıldığını aktardı. 

Çiftçi, bu yıl 973 arazöz, 282 su tankeri, 504 ilk müdahale aracı olmak üzere yer ekipleri tarafından 2 bin 222 araç ve iş makine kullanıldığını kaydederek, orman yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda, yangınlara 15 dakikada müdahale edecek şekilde ekiplerin görev yaptığını ifade etti. 

İbrahim Çiftçi, orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında, 6 idari helikopter, 26 su atar helikopter, 6 amfibik uçak ve 5 Dromader uçak olmak üzere toplam 43 hava aracının da görev yaptığını kaydetti. 

11 bin 435 hektar orman alanı yandı 

Bütün bu çalışmalar sonucunda orman yangınlarına müdahale süresinin, yangına hassas bölgelerde 14 dakikaya, ülke genelinde ise 17 dakikaya indirildiğine dikkati çeken Çiftçi, bu yıl meydana gelen 3 bin 718 orman yangınında 11 bin 435 hektar alanın yandığını söyledi. 

Türkiye'deki orman yangınlarının çıkış sebebinin yüzde 92'sinin insan kaynaklı olduğunu belirten Çiftçi, orman yangınlarının büyümesinin ve gelişiminin hava halleri ile de doğru orantılı olduğunu dile getirdi. 

2013 yılının şubat-mart aylarında yangına hassas bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde yağış meydana geldiğini anlatan Çiftçi, "Haziran ayının bu bölgelerde kurak geçmesi, ayrıca bu yıl küresel ısınmaya bağlı olarak hava sıcaklıklarındaki artış ve sıcaklıklardaki artışa bağlı olarak da ısı değişimi nedeniyle rüzgarlı gün sayısının fazla olması, geçmiş yıllara göre yangın riskinin daha yüksek olmasına sebep olmuştur" diye konuştu. 

Çiftçi, "2013'te 2012 yılına göre yangın sayısının yüzde 50'nin üzerinde artmasına karşılık, yanan alan miktarındaki artış yüzde 10 civarında olmuştur. Bu sonucun ortaya çıkmasında; çıkan orman yangınlarına erken ve etkin müdahale etmemizin ve yangınla mücadelede görev yapan tüm personelimizin 7 gün 24 saat hazır vaziyette bulunmasının ve cansiparane mücadele etmesinin payı çok büyüktür" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir