Otomobil alacaklara fiyat artışı uyarısı

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu, "Nisan ayında pek çok girdisi ithalata dayalı otomotiv sektörü başta olmak üzere temel ürün ve hizmetlerin fiyatında artış kaçınılmazdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KASTAMONU - Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, girdileri ithalata dayalı otomotiv sektörü başta gelmek üzere nisanda temel ürün ve hizmetlerin fiyatında artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ağaoğlu, ocakta özel tüketim vergisindeki (ÖTV) artış ve Türk lirasının değer kaybetmesinin enflasyonu tetikleyici olduğunu anlattı.

Enflasyonun ekonominin lokomotifi otomotiv sektöründe fiyat artışına neden olacağına dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Pek çok temel üründe ortaya çıkan maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılmasında çekingen davranıldığından yani fiyat artışları hususunda piyasa şartlarının öngördüğü oranda artış yapılamamasından ötürü nisan ayında pek çok girdisi ithalata dayalı başta otomotiv sektörü olmak üzere temel ürün ve hizmetlerin fiyatında artış kaçınılmazdır. Özellikle son yıllarda yıldızı parlayan otomotiv sektöründe, iç piyasadaki talepte daralma görülebilecek. Otomotiv sektörünün sürdürülebilirliği için ihracatın arttırılması önem kazanacaktır. Eskiyen otomobilini yenilemeyi düşünen tüketiciler de zaten yılbaşında yükselen ÖTV oranları ve yabancı para birimindeki artışlarla ortaya çıkacak yeni fiyatlarla bu hayallerini gerçekleştirmekte oldukça zorlanacaktır."

"Özel araç kullanımı azaltılmalı"

Ağaoğlu, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan tüketiciler olarak toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Zorunlu haller dışında otomobil yenileme düşüncesinin ertelenmesi gerektiğini savunan Ağaoğlu, "İçinde bulunduğumuz ekonomik süreç esnasında tüketicilere düşen en önemli görev tasarrufu artırmak. Bu uğurda gerekirse yıpranmış ve eskimiş araçlarımızın bakımını yaptırmalıyız. Bununla birlikte toplu taşıma araçlarına yönelmek suretiyle özel araçlarımızın kullanımını azaltarak yaşamımızı sürdürmeye devam etmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Ağaoğlu, artan maliyetlerle araçların zorunlu trafik sigorta ve kasko bedellerinin de yükseleceğini, bunun da ek maliyet olarak tüketicinin karşısına çıkacağını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir