Otomobiller daha da akıllanıyor

Geçtiğimiz aylarda yapılan fuarlarda da görüldü ki, daha akıllı otomobiller yakında yollarda yerlerini alacaklar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

İSTANBUL - 2014 başından bu yana gerçekleştirilen tüm teknoloji fuarlarının gözdeleri hep otomobiller oldu. Artık çok daha fazla teknoloji firması, otomobil dünyası için çözüm ve ürünler geliştiriyor. Geçtiğimiz haftalarda Apple tarafından açıklanan Car Play sistemi ile beraber artık rekabetin çok daha hızlandığını göreceğiz. 

Aslında Apple için otomobil dünyası yeni bir kavram değil. Geçtiğimiz sene iOS destekli otomobiller görücüye çıkmıştı. Chevrolet Spark ve Sonic modellerinde bulunan ‘Siri Eyes Free’ sistemi sayesinde sürücüler tek bir tuşa basarak iPhone’larını sesle kumanda edebiliyorlardı. Yeni gelen sistem ise tam temel işlevlerin tamamını dokunmatik bir ekran üzerinde görebilmenizi ve ses veya direksiyon kumandası üzerinden erişebilmenizi sağlıyor. Telefon, mesajlaşma, navigasyon ve müziklerinizi artık otomobilinizin ekranında görebileceksiniz. Bunlara ek olarak Spotify, Podcast, Stitcher, Beats Music gibi farklı uygulamalar da otomobiller için geliştirildi ve devamı da gelecek. Araç bilgi sistemleri, güvenlik ve akıllı sürüş gibi özellikler ise sisteme entegre değil. Aynı şekilde şimdilik video konusunda da bir çalışma görünmüyor. CarPlay sistemi şimdilik Apple’ı ve iPhone’u otomobillere yaklaştıracak ilk teknoloji. Ancak rakibi pazar hakimiyetini kurmuş durumdalar. 

Pazarın hakimi şimdilik Android 

Her ne kadar Apple bu sene otomobil dünyasına hızlı bir giriş yapmış gibi görünse de Android dünyası çok uzun zamandır burada varlığını sürdürüyor. Araştırma şirketi IDC’nin raporlarına göre 2013 yılındaki akıllı eğlence sistemlerinin %81’i Android platformundan oluşuyor. Burada Apple’ın pazar oranı ise yalnızca %13. 

Öte yandan sistemlerin marka bazında ayrışması da zamanla sorunlara neden olabilecek gibi görünüyor. Örneğin eğer bir iPhone kullanıcısı iseniz, Volkswagen veya Audi gibi markaların şimdilik yalnızca Android tabanlı cihazlar üzerine yoğunlaştığını bilmek can sıkıcı olabilir. Mercedes veya Volvo’nun iPhone, Ford ve kimi Amerikan markaların ise Windows üzerine yoğunlaşması, kullanıcıların tek bir tercihe itiyor. 

Grafik patlaması

Araç bilgi sistemlerinin yanı sıra gösterge panelleri de ciddi bir değişim geçiriyor. Otomobillerdeki gerçek kadranların yerlerini dijital ekranlar almaya başladı. Bu alanda Nvidia tarafından piyasaya sürülen Tegra K1 işlemcilerin rolü büyük. Yeni nesil işlemciler sayesinde otomobillerin ekranları kocaman bir LCD ile değişiyor ve tamamen kişiye özel olarak uyarlanabilir üç boyutlu göstergeler geliyor. Ford Fusion modelinde demosu yapılan teknoloji, bilgisayar oyunlarında görmeye alışık olduğumuz bir görsellik vaat ediyor. 

Gelecek neler vaat ediyor? 

Şu anda geliştirilen teknolojilerin insansız araçların ayak seslerine işaret ediyor. Adeta bir bilgisayara dönüşecek olan otomobillerin tamamının internete bağlı, akıllı yollarda birbirleri ve çevreleri ile sürekli haberleşen, %99 güvenli taşıtlara dönüşmesi bekleniyor. Gelecek yıllarda daha çok kullanılması beklenen giyilebilir teknolojilerin ve özellikle akıllı gözlüklerin, sürücülerin bilgi ekranlarının bir parçası olması da gündemdeki konular arasında.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir