Otomotiv sektörü yılı yüzde 20 daralmayla kapatacak

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, otomotiv sektörünün yıla talep daralması ile başladığına dikkat çekerek, “Tahminlerimiz bu yıl geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 20 daralmayla kapanacak” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mazda3’ün 14 bininci araç satışı için Mersin Derya DRC Otomotiv’de düzenlenen törene katılan Yurdakul DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. Otomotiv sektöründeki sorunları değerlendiren Yurdakul şunları söyledi: “ÖTV oranları 2 Ocak itibariyle yüzde 10 artış gösterdi. Tüm sektör 2013’te maruz kaldığı kur darbesini 2014 modellerle biraz absorve etmeyi düşünürken buna bir de ÖTV darbesi eklenince araç fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Aralık ayından sarkan talepler nedeniyle ocakta düşüş az yaşanmış gibi gözükse de şubat ayında yüzde 28 civarında küçülen bir pazarla karşı karşıyayız.”

Vergilerin Avrupa seviyesine çekilmesi zor gözüküyor”

Otomobilin artık bir lüks tüketim maddesi değil ihtiyaç olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Nurkan Yurdakul, Türkiye’de Avrupa ortalamasının yarısından daha az araç sahipliği olduğunu anlattı. “Doğrudan vergiler gerektiği gibi toplanana kadar araçlar üzerindeki vergilerin Avrupa seviyesine çekilmesi zor” değerlendirmesini yapan Yurdakul, bu nedenle Türkiye’de uygun rakamlarla otomobil alımının mümkün olmayacağını söyledi.  Ayrıca Yurdakul, büyük oyuncu olmadıklarını belirterek otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntılardan diğer oyuncular kadar etkilenmediklerini anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir