Hyundai Türkiye’den büyüyecek

Hyundai, Avrupa’daki büyüme stratejisinin ilk adımını Türkiye’den atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gültekin KARA

FRANKFURT - Türkiye’de yan sanayi de dahil olmak üzere 475 milyon euroluk i10 modelinin üretimine yönelik dev yatırımını hayata geçiren Hyundai, Avrupa’daki büyüme stratejisini Türkiye’den başlattı. Güney Koreli marka, gelecek dört yıl içinde global düzeyde 22 yeni modelini piyasaya çıkaracak. İzmit’te üretimine başlanan ve Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilenen  i10 da bu sürecin ilk adımı oldu. Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang, Hyundai’nin Avrupa’da iki fabrikası bulunduğunu, bunların Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’de olduğunu hatırlatarak,  “Çek Cumhuriyeti fabrikasında kapasitemiz 300 bin. Orada daha büyük araçlar üretildiği için karlılık daha yüksek. Türkiye’de ise daha küçük araçlar üretiyoruz. Kapasite artışından sonra karlılığı sağlamamız lazım. Buna odaklanacağız” diye konuştu.

Standın yıldızı i10

Yine İzmit’te üretilen i20’nin de yenilenme sürecinde olduğunu dile getiren Chang, bu modelin yeni haliyle üretiminin de İzmit’te devam edeceğini ifade etti. Türkiye’de bazı dalgalanmaları merakla izlediğini belirten Chang “Ancak Türkiye’ye yönelik hiçbir endişem yok” dedi.

Öte yandan Hyundai Türkiye fabrikasındaki i10 yatırımını tamamladı ve Avrupa’daki iki fabrikasında yıllık otomobil üretimini 500 bin adede çıkardı. Böylece Hyundai’nin Avrupa’da satılan araçlarının yüzde 95’i Avrupa’da tasarlanıp geliştiriliyor. Türkiye’deki yeni yatırım sayesinde artık Avrupa’da satılan araçların da yüzde 90’ı Avrupa’da üretiliyor olacak. İzmit fabrikasının kapasitesinin 200 bine çıkmasıyla Avrupa’da satılan Hyundai markalı otomobillerin yaklaşık yüzde 40’ı Türk Malı etiketi taşıyacak. Bu ay sonunda İzmit’te seri üretimine başlanacak olan i10’un yüzde 90’i ihraç edilecek. 2007’den bu yana i10’nun toplam satışı 450 bine ulaşırken, 2014 yılından itibaren yıllık bazda 74 bin i10 satılması hedefleniyor. Bu, i10’un Hyundai’nin en fazla satılan modeli olması anlamına geliyor. Eski jenerasyona göre 80 mm daha uzun olan i10, 65 mm daha geniş ve 50 mm daha alçak. Büyüyen boyutlarıyla birlikte daha geniş bir oturma alanına kavuşan i10, 252 litrelik bagaj hacmine sahip.
 

Bizi üzmüşlerdi i10’la gönlümüzü aldılar

HyundaiAssan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da i10 yatırımının hayata geçmesi ile birlikte verdikleri sözü tuttuklarını söyledi.  Hyundai ile Assan Holding arasındaki hisse değişim sürecinde, biraz üzüldüklerini söyleyen Ali Kibar, yeni yatırımlarla birlikte Koreli üreticinin kendisini affetirdiğini belirterek, “i10 ve yeni yatırımlarla gönlümüzü aldılar” dedi. Otomotiv sanayinin yarattığı katmadeğer ile birlikte mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirten Ali Kibar, i10’un kendileri açısından önemini  vurguladı. Kibar, i10 modeliyle birlikte İzmit’teki fabrikanın tam kapasiteye geçeceğini belirtti. Öte yandan Hyundai’nin üreteceği 22 modelden bir tanesinin daha Türkiye’ye verilebileceği belirtiliyor. İzmit’te halen i10 ve i20 üretimi yapan fabrikanın Avrupa pazarı için üretilecek yeni modellerden bir tanesini daha imal etmesinin büyük bir ihtimal olduğu sızan haberler arasında.

En pahalı Porsche’ye Saraçoğlu imzası

Çinli Chery markasına transfer olmadan önce Türk tasarımcı Hakan Saraçoğlu tarafından tasarlanan Porsche 918 Spyder, sonunda üretime hazır hale geldi. İki yıl önce konsept olarak tanıtılan hibrit teknolojili 918, vergiler hariç yaklaşık 850 bin dolarlık bir fiyat etiketine sahip olacak. Şayet daha spor donanımlara sahip bir paketle satın alınırsa, fiyatı 84 bin dolar daha kabaracak. 4.6 lt hacimli 600 HP'lik V8 benzinli motorla donatılan 918, 287 HP'lik elektrikli motorlar sayesinde toplamda 887 HP'lik bir güç değerine ulaşabiliyor. Bugüne kadar üretilen en pahalı Porsche olarak dikkat çeken otomobilden 600 tanesinin siparişi şimdiden alınmış.

2.3 milyon Euro’luk Bugatti’den 3 adet üretilecek

Dünyanın en güçlü, hızlı ve pahalı seri üretim otomobillerinden Bugatti, fuarda çok özel bir seriyi tanıttı. Veyron Grand Sport Vitesse Jean Bugatti, adını şirketin kurucusu Ettore Bugatti'nin, efsanevi Type-57 modelini tasarlayıp, test ederken hayatını kaybeden oğlu Jean’dan alıyor. Sadece 3 adet üretilmesi planlanan araç, siyah renkte. Radyatör ızgarasının çevresi platinyumla kaplanırken, benzin ve yağ kapaklarının yanı sıra marşpiyellerin üzerine lazerle Jean Bugatti'nin imzası kazınmış. Aracın kapı içlerinde ve koltukların ortasındaki bölüme ise Type 57'nin çizimleri işlenmiş. 1200 HP'lik 8.0 lt dört turbolu motorla donatılan aracın, vergiler hariç 2.28 milyon Euro'dan satılacağı belirtiliyor.

10 Maserati Ghibli satıldı

Maserati’nin Türkiye Distribütörü olan Tofaş bünyesindeki Fer-Mas Direktörü Ferhat Albayrak, markanın iddialı modeli Ghibli’den 10 adet kesin satış yaptıklarını belirtti. Otomobil için yaklaşık 50 kişinin de ön talep verdiğini belirten Albayrak, araçların teslimatının ekim ayı içinde yapılacağını söyledi. Otomobilin satış fiyatı 155 bin Euro’dan başlıyor.


Krizin gölgesinde rekor bekleniyor

Son yıllarda ekonomik krizle boğuşan Avrupa’da otomobil satışları son 15-20 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor. 2015 yılına kadar sürmesi beklenen krizin, bu yılın yaz aylarıyla birlikte satışların biraz olsun kıpırdanması umutları artırdı. İşte tam da bu zamana denk gelen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Frankfurt Otomobil Fuarı sektör için daha bir önemli hale geldi. IAA Frankfurt Otomobil Fuarı 'nın 65'incisi, 12 Eylül 2013 Perşembe günü Frankfurt'ta kapılarını açacak. 1961 yılında ilk kez 'emniyet kemerinin tanıtıldığı etkinlik olarak hafızalara yer eden ve bu güne kadar sektördeki pek çok ilki meraklılarıyla buluşturan fuarda, bu yıl 35 ülkeden bin 91 firmanın katıldığı fuarda 70’i otomobil olmak üzere toplam 159 ürün tüm dünyada ilk kez otomobilseverler buluştu.
Yetkililer, 2011 yılındaki son organizasyonda 928 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın, bu yıl rekor kırmasını bekliyor. Bilet satışlarının ise bir önceki fuara oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu öğrenildi. Frankfurt Otomobil Fuarı’na 110 ülkeden 13 binin üzerinde basın mensubu akredite oldu.