TAYSAD, yerli çelik kullanımını artırmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerini "çeliğe dair" başlıklı toplantıda üreticilerle buluşturarak bu alanda yerlilik oranı ve kalitenin artırılması, maliyetlerin ise düşürülebilmesi yönünde bilgilendirdi.

TAYSAD açıklamasına göre, otomotiv endüstrisinde küresel anlamda rekabetçiliğini, kalitesini ve yerlilik oranını artırmayı amaçlayan TAYSAD, üyelerine yeni fırsatlar sunabilmek için Steel Orbis ile birlikte toplantı düzenledi. "Çeliğe dair" başlıklı toplantıya büyük ilgi gösteren TAYSAD üyeleri, otomotiv ana sanayi ile yan sanayinin çelik tedariki konusunda deneyimleri, sıkıntıları ve çelik üreticilerinden beklentilerini masaya yatırdı.

Çelik sektöründeki son gelişmelerle birlikte sac ve kaliteli çelik piyasaları hakkında bilgilerin de paylaşıldığı toplantıda konuşan TAYSAD Başkan Yardımcısı Alper Kanca, sektör olarak yerli kaynaklara yönelmelerinin uzun vadede büyük yararlar sağlayacağını kaydetti.

Kanca, birçok projenin yerlileştirilmesinin, hammadde imalatçısının yetkinliğine veya fiyatına takılabildiğini belirterek, "Yan sanayici olarak siz ne kadar iyi olursanız olun, eğer müşterinin talep ettiği kalite veya fiyat beklentisi hammaddeciniz tarafından karşılanmıyorsa o işi alamıyor, Türkiye'ye kazandıramıyorsunuz. Bu açıdan Türkiye'de üretim yapan çelik üreticilerinin yetkinliklerini geliştirmesi ve maliyetlerini düşürmesi, bizim yerlileşmemiz ve rekabetçiliğimiz anlamında yaşamsal önem taşıyor. Tabii bu durum aynı zamanda ithal girdilerin ve dolayısıyla dış ticaret açığının da azalması için önemli" ifadelerini kullandı.

Günümüzde çeliği sadece üretmenin yetmediğini, müşteri isteklerinin bir adım önünde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Kanca, "Müşteri beklentileri her geçen gün artıyor. Bunları sağlamanın yolu da ancak Ar-Ge ile olur" dedi.

Etkinlikte gerçekleştirilen "Otomotiv sektörü ve çelik tedariki" başlıklı panelde söz alan Asil Çelik İç Satış Yöneticisi Ali Çatal, Erdemir Otomotiv Pazarlama ve Satış Direktörü Burak Soydan ve Ford Otosan Sac Alımından Sorumlu Tedarik Zinciri Müdürü Gökhan Karadeniz de sektörle ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Çatal, konuşmasında yassı ürünle otomotiv endüstrisinin yerlilik oranını artırmayı hedeflediklerini aktarırken, Karadeniz de ithalatı azaltmayı amaçladıklarını söyledi.

Burak Soydan ise yeni ürün geliştirme, zamanında teslimat gibi detayların sektörlerinde çok önemli olduğunun altını çizerek, "Yalnızca otomotiv endüstrisi için Ar-Ge merkezi oluşturma girişimlerimiz var. Kalıp tasarımından itibaren projenin içinde olmak istiyoruz" dedi.