'Otomotivde bölgeler kümelenmeye gitmeli'

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Dudaroğlu, 'Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımı çalışmalarına ağırlık verilmeli. Rekabetçiliği öne çıkaracak yeni kümelenme bölgeleri oluşturulmalı' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, sektörün Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımı çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.  

İzmir ve Ege Bölgesinde faaliyet gösteren otomotiv tedarik firmalarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı TAYSAD üye toplantısında konuşan Dudaroğlu, sektörde kümelenme bölgelerinin oluşturulması gerektiğini belirtti. Otomotivde Marmara Bölgesi'nin özellikle Doğu Avrupa'ya karşı rekabetçilik avantajını yitirmeye başladığına dikkati çeken Mehmet Dudaroğlu, sektörün kümelenme modeline odaklanması gerektiğinin altını çizdi. 

Sektörün ihracattaki başarılı seyrini, iç pazardaki daralmayı ve gelecekle ilgili beklentilere değinen Dudaroğlu, Ar-Ge ve inovasyon stratejilerinin yaygınlaşmasını istedi. Dudaroğlu, savunma, havacılık, demiryolu, iş ve tarım makineleri gibi alanlarda işbirliklerinin artırılmasının önemine dikkati çekti.  

İşçilikte verimliliğin artırılması gerektiğini vurgulayan Dudaroğlu, şunları söyledi: 

"İşçilik maliyetinde rekabetçi gibi görünsek de, işçilik verimliliği gelişmiş ülkelerde, teknolojinin de yardımıyla, gelişmekte olan ülkelere göre daha hızlı artmaktadır. Dolayısıyla, ülkemizde rekabetçiliği ile öne çıkacak yeni kümelenme bölgelerinin de oluşturulması, Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımıyla işçilikte verimlilik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Motor ve motor parçaları, güç aktarma organları, elektrik-elektronik parçalar -gömülü yazılım, aktif -pasif güvenlik parçaları gibi alanlardaki yetkinliğimizi artırmalıyız."