Otomotivde ilk hedef yüzde 50 yerli üretim

Ergün, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen ile beraberindeki heyeti kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Otomotiv sektöründe yerli ürünlerle toplumun tatmin edileceği oranı en azından ilk etapta yüzde 50'ye ve ondan sonra üçte ikiye çıkarmak bizim için önemli bir görev olacaktır" dedi.

Ergün, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen ile beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul ederek bir süre görüştü.

Görüşme öncesi bir açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Bakan Ergün, otomotiv sektöründe iç pazarın 1 milyona doğru hızlı bir şekilde yürüyeceğini ve halende yürümekte olduğunu söyledi. Hızlı bir şekilde 1 milyona yürüyen pazarda mevcut durumu değiştirmeleri gerektiğini belirten Ergün, mevcut durumda pazarın üçte ikisinin ithal ürünlerle, üçte birinin de yerli ürünlerler tatmin edildiğini kaydetti. Ergün, "Yerli ürünlerle toplumun tatmin edileceği oranı en azından ilk etapta yüzde 50'ye ve ondan sonra üçte ikiye çıkarmak, böyle bir sorumluluğu da sektör olarak, hükümet olarak hep birlikte yerine getirmek bizim için önemli bir görev olacaktır" dedi.

OSD'nin yerli otomobiller konusunda daha önce hazırladığını açıkladığı raporu ne zaman kendisine sunulacağının sorulması üzerine de Bakan Ergün, söz konusu raporun eylül ayında kendisine takdim edileceğini bildirdi. Bu konuda hazırlıkların son aşamaya getirildiğini ifade eden Ergün, OSD'nin bu çalışmasını yakından takip ettiklerini söyledi.

 Yerli otomobiller konusunda kamunun nasıl teşvik edileceğine yönelik bir soruya, "Kuşkusuz şu anda sözlerle teşvik ettiğimiz (Arkadaş bunu muhakkak yapılım) sektörü, sözlerle teşvik ettiğimiz bu konuyu, elbette fiiliyatta da teşvik edeceğiz" karşılığını verdi. Teşvik unsurlarını birlikte gözden geçireceklerini belirten Ergün, "Yani hangi teşvikler bu konunun daha sağlıklı bir şekilde yapılmasını bizim önümüze koyacaktır? Bunu, bugün itibarıyla şunu vereceğiz, şunu yapacağız diye açıklamaktan ziyade bu raporla birlikte arkadaşlarımızla masaya oturma, hangi teşvik unsurları bu konuyu sağlıklı bir zeminde yürütme imkanının bize verecektir bakılacak" dişe konuştu.

 Ergün, sanayinin ve teknolojinin gelişmesi ve güçlenmesi için bu dönemde kamu alımlarında yerli ürünlerdeki yerlilik oranı en yüksek ürünlerin alımının sağlanması konusunda hassasiyet göstereceklerini ve bu konuyu dikkatle takip edeceklerini bildirdi.

Bakan Ergün, Türkiye'nin otomotivde yeni bir marka ve model oluşturması gerektiğini anlatırken, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin temsilcileriyle görüştüğünü, onların yaptığı bir tüketici anketine göre otomobil alırken soru yöneltilenlerin yüzde 76'sının yerli bir marka ve modelin üretilmesinin son derece memnuniyet verici olacağını bildirdiğini vurguladı. Ergün, yine ankete katılanların yüzde  16'sının da ilk etap da böyle bir marka ve modeli tercih edeceklerini bildirdiklerini aktardı.

Kendisine göre böyle bir marka ve modelin iç pazardan ilk etapta yüzde 20 pay alacağını belirten Ergün, bu üretilecek model ve markanın sıfırdan oluşturulmayacağını bu konuda büyük bir tecrübeyle işe başlanacağını, mevcut marka model ve tasarımlardan hiç de aşağı olmayacağını, hatta bazı üstün özelliklerinin bile olabileceğini söyledi.

Ergün, sektörün önümüzdeki dönemde atılım yapmayı, dünya pazarlarında daha fazla yer almayı, ihracat yapmayı ve içeride de genişleyen pazarı dikkate alarak yeni marka ve modellerin üretim, yatırım ve tasarımını yapmaya odaklanması gerektiği bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir