Otoyolun etkisi…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bildiğiniz üzere İstanbul-İzmir otobanı tüm hızıyla sürüyor. Bursa etabının 2016 yılında, İzmir-Bursa etabının ise 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor. Mevcut durumda 2,5-3 saat süren İstanbul-Bursa arası ulaşım süresi yol tamamlandığında 1 saate, 8-10 saatlik İstanbul-İzmir ulaşım süresinin ise 3,5-4 saate inmesi öngörülüyor. 

Bu büyük proje geçtiği güzergahlarda şüphesiz büyük değişikliklere neden olacak. Peki tamamlanmasına ramak kala otobana ne kadar hazırlıklıyız? Otoyol bölge üzerinde ne gibi etkiler yaratacak, ekonomik ve demografik yapıyı ne kadar etkileyecek?

Bu soruların cevabı şüphesiz önemli. Bu öneme binaen Bursa Valiliği geçtiğimiz yıl BEBKA aracılığı ile bir çalışma başlattı. İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir illerini birbirine bağlayacak İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun ekonomik etki analizi çalışması. BEBKA uzmanlarının yanısıra dünya genelinde faaliyet gösteren bir bağımsız denetim kurumunun da katkıları ile yaklaşık 8 ay süren çalışmanın sonuçları açıklandı. Çıkan sonuçlara göre bölgede normal yatırımlar haricinde yüzde 6-7 oranında ilave büyüme öngörülüyor. Otoyol’un hizmete açılması ile 2017-2030 yılları arasında bölge ekonomisine yıllık ortalama 4 milyar TL, üretime de 2 milyar TL katkı yapacağı, bu sayede 11.400 kişiye istihdam sağlanacağı tahmin ediliyor.

Sektörel olarak incelendiğinde ise bölge genelinde önemli bir istihdam ve katma değer sahibi olan otomotiv sektörünün, 2017-2030 yılları arasında bölge içinde yıllık ortalama yüzde 6 seviyesinde ilave bir büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Bu büyüme, yıllık 30 bin kadar motorlu aracın üretimi anlamına geliyor. 
Benzer bir durum tekstil için de geçerli. Tekstil sektöründe, yıllık ortalama 600 milyon TL ilave ekonomik çıktı yaratılması ve sektörde bin 240 kişi civarında bir istihdam artışı sağlanması bekleniyor. Ayrıca yine tekstil sektöründeki büyümeye paralel olarak sektörün tedarik zincirinde de 2 bin 140 kişi dolayında istihdam artışı öngörülüyor. 

Diğer bir kritik sektör olan turizm sektörünün, Otoyol’un katkısı ile birlikte yıllık ortalama 590 bin ilave yerli ve yabancı ziyaretçi ile destekleneceği ve sektörde bin 960 kişilik ilave istihdam artışı sağlanması öngörülüyor. Turizm sektöründeki büyümeye paralel olarak sektörün tedarik zincirinde de 2 bin 40 kişi ilave istihdam olabileceği tahmin ediliyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar