2017 trendi mindfulness

Inc.com, yeni senenin ilk üç mindfulness trendini açıklıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İşte 2017'nin mindfulness alanında ilk üç trendi:

1. Sağlıklı zihin sağlıklı bedende bulunur.

2. Her yerde ve alanda mindfulness.

3. Güçlenme potansiyeli olan karşı akımlar.

Bakalım 2017 hangi trendin yükselmesine izin verecek?

Mindfulness nedir?

Farkındalık, kişinin kendine ve çevresine gösterdiği özen, duyarlılık ve farklı bir algı seviyesini çağrıştıran mindfulness, yükselen bir trend. Sadece özel yaşamımızda değil, iş yaşamımızda da ofis yoga dersleri, şirket sponsorluğunda meditasyon gezileri ve takım ruhunu motive eden hafta sonu gezileri gibi farklı etkinliklerle mindfulness karşımıza çıkıyor.

Aslında mindfulness bireysel seviyede iş ortamının dışında ortaya çıkmış bir kavram. Anın farkında olmak, anı yaşamak ve o anın getirdiklerini, o an hissettiklerinizi, düşündüklerinizi anlamlandırmak ve doyasıya deneyimlemek üzerine kurulu. Kişinin potansiyelini maksimumda kullanması ve kişisel hedefl erine ulaşması için farkında olmanın önemi büyük.
Mindfulness üzerine yapılmış akademik çalışmaların sayısı sınırlı olmakla beraber, stresin beynin özellikle de hipokampus üzerindeki uzun süreli etkisi ile ilgili yapılmış birçok çalışma var. Meditasyonun birçok yararından bir tanesi stres azaltmak, bu sayede stresin olumsuz sonuçlarıyla savaşmak mümkün oluyor.

2017 yılına girerken, birçoğumuz yeni yılda neleri değiştirmek, neleri başarmak istediğimize dair kendi kendimize hedefler kurarız, aynen şirketlerin kendilerine bütçeler koyup satış ve üretim hedefl eri koydukları gibi. Tüm hedeflerin yaşamımızı iyileştireceğine veya şirketin büyümesini ve faaliyetlerini arttıracağına inanırız.

Dünyada giderek sayısı artan bir grubun bu seneki planlamaları içinde mindful olmayı arttıracak yöntemler de var. Daha somut hedeflerin, sayısal sonuçların peşinde olan realistler için farkındalık, anı hissetmek, aktif bir zihne sahip olmak gibi konseptleri anlamlandırmak, hayatın içine almak ve de kişinin mutluluğuna, motivasyonuna ve tabii profesyonel performansına yararlarını görmek hemen olacak bir iş değil. Birçokları kendi iç dünyalarını yakından tanıma konusunda çekimser kalıyor; meditasyon yapan, mutluluğu kendi içinde arayan kişileri yanlış anlayabiliyor. Mindfulness uzmanı David Gelles Mindful Work adlı kitabında, meditasyon ille de yoga kıyafetleri giyip, lotus oturuşunda, budist mantralar söylemeyi gerektirmiyor diye yazar. Bunun aksine, mindful meditasyon sadece rahat bir pozisyonda oturmanızı, uzanmanızı veya ayakta durmanızı tavsiye ederken, önemli olanın düşünceleriniz, duygularınız ve duyularınızı tam anlamıyla hissetmeniz olduğunu vurgulamakta. Meditasyon insanın hem özel hayatında hem de iş hayatında uygulanabilir ve iki alanda da bireye zihinsel ve bedensel yararlar sağlayabilir.

2017 mildfulness trendler

1. Fitness ve mindfulness:

Sağlıklı zihin sağlıklı bedende bulunur. Mindfulness’ı bir yaşam felsefesi olarak kabul edenlere göre, normalde yerine getirmesi zor hedeflere ulaşmak ve bu hedeflere ulaşma sürecini alışkanlık haline getirmek mindful davranışlarla kolaylaşmakta. İnsanın formunu koruması herkesin gündeminde olan ve çoğu zaman işin ucunu kaçırdığımız bir alan. Bazen çok dikkatli davranıp yeme, içme ve spor yapma konusunda örnek kişi olurken, bazen de en kötü biz oluyoruz. Sürekli yeni rejimlerin, rejim programlarının, egzersiz rutinlerinin medya tarafından duyurulduğu, spor salonlarının yeni promosyonları pazarlamaya çalıştığı bir ortamda konsantrasyonunu kaybetmemek zor. Birçoğumuz başlamaya motive olur ancak devamını getiremeyiz. Eski yeme, içme alışkanlıklarına döner, sporu yavaş yavaş azaltır hatta hevesimizi alıp spor salonuna uğramaz oluruz.Burada eksik farkındalıktır. Online fitness platformu Kenzai’nin CEO’su Patrick Reynolds üyelerinin mindfulness prensiplerini takip etmeleri sayesinde daha yüksek başarı oranları sağlamaktadır. Kenzai fitness felsefesini Japon kültürünün temellerinden alır. Kelime olarak kenzai Japonca’da sürdürülebilir sağlık, iyilik anlamına gelir. Kenzai insanın günlük hayatında yaptığı küçük değişikliklerle çok iyi sonuçlara ulaşabileceğini savunur. Kenzai gibi programlar fitness programlarının tanımını değiştirmekte ve müşterilerinin kısa sürede kilo kaybetmeleri yerine, yaşam biçimlerini değiştirerek sağlıklı bir yaşam sürmelerini amaçlamakta. Bu gibi programların üyeleri kendilerine sağlık ve mutluluk getiren yemek ve egzersiz seçimleri yapmayı ve bu seçimleri uzun süreli alışkanlıklar olarak hayatlarına geçirmeyi ve de uzun solukta başarıya ulaşmayı amaçlamakta. Örneğin, evde formunu koruma trendi yükselmekte. Çoğu insan komplike ekipmanlardan ve spor salonunun soğuk ortamından hoşlanmıyor ve kendi rahat egzersiz ortamını ev veya ofis ortamına taşıyor. 2017 yılında sağlıklı olmayı amaçlayanların mindful fitness programlarını incelemesi ve günü kurtarmak yerine uzun soluklu programlarla formlarına erişmeleri ve sağlıklı görünümlerini korumaya çalışma eğilimleri artacak gibi görünüyor.

2. Mindfulness her yerde

Artık mindfulness ile ilgili ürün ve servis sayısında büyük ölçüde çeşitlilik var. Örneğin, düşük fiyatlı meditasyon programlarında lider girişim Headspace basit meditasyon teknikleri öğretmekte. Ted konuşmacılarından firmanın kurucusu Andy Puddicombe yaptığı Ted konuşmasında basit meditasyon tekniklerinden bahsediyor. Headspace programlarında da meditasyon talimatlarını veren huzurlu sesin sahibi Puddicombe. Diğer uygulamaların arasında üyelerin duygusal sağlığını kayıt altına alan ve terapi benzeri hizmetler veren firmalar mevcut. Moodnotes zihinsel davranış terapisine dayanan bir model. Müşterilerinin gün içinde belli aralıklarla hissettikleri güçlü duyguları kaydetmelerine ve dışarı vurmalarına yardımcı oluyor. Yaygınlaşan diğer hizmetler normalde terapiste gitme masrafını karşılayamayacak kişilere uygun fiyata terapi servisi sunmakta. Talkspace kullanıcılarını gerçek profesyonellerle buluşturuyor. Hem bir profesyonel terapist tarafından dinlenmelerini hem de gerekli desteği almalarına olanak veriyor.

3. Karşı trendlerin trend olma potansiyeline dikkat

2017’de dikkat edilmesi gereken bir diğer trend mindful olmaya karşı geliştirilebilecek hareketler. Her büyük yeni trendle beraber, o yeniliği ticarete dökmek ve ondan yararlanmak isteyecek firmalar ortaya çıkıyor. Mindful olma felsefesini özümsemeden, içini doldurmadan piyasaya sürülen ürün ve hizmetler yüzünden müşteriye vaat edilen değerler yaratılamaz oluyor. Gelles bazı ürün ve hizmetlerin sırf moda olduğu için mindful akımına aitmiş gibi gösterilmesinden şikayetçi. Bu tür kötüye kullanmalar terimin anlamını hafifletiyor. Tüketicilerin daha çok araştırması ve seçici olması, piyasada olan tüm ürünleri incelemeleri ve hangi ürün ve hizmetlerin mindfulness ihtiyaçlarını karşıladığını ve ürünlerin kalitelerini dikkatli şekilde ayırt etmeleri gerekli. Mindfulness ile ilgili bir diğer önemli konu da, meditasyonun kimi insanlarda anksiyete ve stres gibi negatif sonuçlara sebep olmasıdır. 2016’da The Guardian’da yayınlanan bir rapor, meditasyonun bazılarında panik ve stres yarattığını ve kendini keşfetme yolculuğunda birçok derin duyguyla yüzleşmenin ve zor bir mücadelenin gerekliliğini ortaya koyar. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak veya karşılaşanlara yardımcı olmak için, bu zorluklarla ilgili destek almak, benzer süreçlerden geçenlerle konuşmak ve çözüm yöntemleri aramak yerinde olacaktır.

www.datassist.com.tr

Bu konularda ilginizi çekebilir