Acele etmeyin, panik yapmayın İngilizce öğrenebilirsiniz

İngilizce öğrenmek isteyen birçok kişinin kafasındaki ses, 'İngilizce öğrenmem lazım.' Sürekli bu İngilizce öğrenmem lazım sesini duyup panik yapıyorlar. Bu panik başarılı olmalarını engelliyor, heyecandan konuşmak için kendilerine güvenemiyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İngilizce bilmek artık iş dünyasında olmazsa olmaz kriterlerden biri olarak önümüze çıkıyor. İşe almak istediğiniz bir adayın özgeçmişinde ilk baktığımız kriterler, adayın üniversite mezunu olup olmadığı, hangi üniversite ve fakülteden mezun olduğu ve tabii iyi derecede İngilizce bilip bilmediği. Bugün dünyayla entegre iş yapmak için İngilizce bilmek şart çünkü dünyada tartışmasız kabul edilen iş dili İngilizce.

Peki ya, İngilizce eğitim veren bir okula gitmediyseniz, iş dünyasından geri mi kalacaksınız? İngilizce bilmediğiniz için sürekli bir tercümanla mı toplantılara katılacaksınız? Oysa, müşterileriniz ve iş ortaklarınızla direkt konuşsanız çok daha samimi bir ortam yakalayacağınızı mı düşünüyorsunuz? 30'undan sonra İngilizce öğrenmek çok uzak bir ihtimal olarak mı görünüyor?

Öncelikle kendinize dürüst olun. Gerçekten İngilizce öğrenmek istiyor musunuz? Yabancı iş adamlarıyla konuşmak, onları sizinle iş yapmaya kendi sözcüklerinizle ikna etmek? En prestijli kurumun kursunu bitirmeniz, İngiltere'de veya Amerika'da birkaç ay kalmanız sizin için değerli deneyimler olabilir ancak asıl  önemli olan öğrenme isteğiniz ve azimli çalışmanızdır. Siz maddi imkanlarınız ve iş yoğunluğunuz müsade ettiği ölçüde zaman ve enerjinizi İngilizceye ayırırsanız, belki de hedeflediğinizden kısa sürede derdinizi anlatmaya, iş seyahatlerinde günlük dilde konuşmaya ve zaman içinde prezantasyonlar hazırlamaya ve sunmaya başlayabilirsiniz. İşte o zaman İngilizce sizin için sadece bir etiket olmaktan çıkacak ve karşınızdaki yabancıyla konuşmanızı, iş yapmanızı sağlayan değerli bir araç haline gelecektir. İşin başında, ortasında veya ileri bir seviyede olabilirsiniz, hangi seviyede olursanız olun tek yapmanız gereken kendinizi her yaşta ve seviyede geliştirebileceğinizi bilmeniz ve kararlılıkla bu yolda yürümeniz.

Bu hafta Değişim Yelpazesi'nde konuklarımız English Time yöneticileri, Time Education Group, Genel koordinatörü, Aysel İnce, ve English Time Dil Okulu, Kurumsal Eğitim Müdürü, Süheyla İpek. Kendileriyle iş adamlarına ve profesyonellere yönelik dil kursları üzerine konuştuk.

Yabancı dilini geliştirmek üzere kurslarınıza katılan iş adamlarının ne gibi hedefleri var? Hangi sebeplerden yabancı dil kursuna katılmak istiyorlar?

İngilizce artık globalleşen dünyanın işletme ve sosyalleşme dili olarak kabul edilmekte. Ülkemizde son yıllarda yabancı sermayenin iç pazarda açılım yapması ve ortaklık faaliyetlerinde bulunması nedeniyle yabancı dil ihtiyacı her geçen gün artan bir ivme ile büyümekte. Bu durum yurtdışı bağlantılarını hızla arttıran Türk iş adamları için ayrıca bir önem arz etmekte. İş dünyasındaki küreselleşme sonucundaki gelişimler, şirketlerinde belli bir mevkiye gelmiş, eğitimli tecrübeli fakat İngilizce iletişimde tam anlamıyla kendilerini ifade edemeyen kişileri yabancı dillerini geliştirmeye zorlamakta.

Bu profesyoneller genelde nerelerde İngilizce konuşmaya veya yazmaya ihtiyaç duyuyor derseniz, ihtiyaçlar yapılan işe ve kişiye göre değişebiliyor. Yurtdışı bağlantılı iş yapan iş adamlarının/yöneticilerin en büyük sorunu, sunmak istedikleri ürün veya hizmetin karşı tarafa, tercümanlar tarafından aynı şevkle aktarılamaması. Yani, tercümanın dili çok iyi bilmesi karşısındaki müşteriyle çok iyi bir iletişim kurması için yeterli olmuyor. Bir yandan da, işe ve sektöre özgü terimlere hakim olmak gerekli oluyor. Yöneticilerin bir bölümü de iş terimlerini net bir şekilde bilmek ve etkin bir şekilde yabancı müşterileriyle konuşabilmek için yabancı dil kursuna gitmek istiyor. Bu tür ihtiyaçları karşılamak üzere, English Time Dil Okulları olarak İş İngilizcesi eğitimleri düzenliyoruz. Program dahilinde, kişilere sunum teknikleri, ticari yazışmalar, konuşma sınıfları gibi iş odaklı içeriği olan dersler veriyoruz.

      

İş adamları ve profesyonellerin tüm kursiyerlere oranı nedir?

Toplam öğrenci sayısının %20'si.

İş hayatında aktif olan bu kişiler 'İş İngilizcesi' programına daha çok ilgi gösteriyorlar. Nedir İş İngilizcesinin içeriği biraz daha detay verebilir misiniz? Genel İngilizce kurslarından farkı nedir?

İş İngilizcesi kurslarımız iş hayatına atılmaya hazırlanan veya kariyer sahibi profesyoneller için tasarlanmış kurslar. Özel sektörün yanı sıra kamuda görev alan profesyonellerin çalışma hayatlarında yabancı dilde kendilerini doğru ifade edebilmeleri kursun temel amacı. Bu amaca ulaşmak için,  gerekli kelime bilgisi, işe yönelik terimler ve deyimler çeşitli birimleri ve sektörleri içine alacak şekilde vaka çalışmalarıyla aktarılıyor. Tabi ki, burada öğrencilerin en az orta seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmaları gerekiyor ki bunun üzerine alanlarıyla ilgili kelime bilgisini ve terminolojiyi ekleyebilsinler. Orta seviyenin altında olan öğrencilere ise, ilk etapta genel İngilizce programlarına katılmalarını tavsiye ediyoruz.

Özel derslerde ise, isteğe bağlı olarak, telefonda görüşme, sunum teknikleri, rapor hazırlama, sosyalleşme ve uzmanlık alanlarına göre kelime bilgisi veriyoruz.

İş İngilizcesi kursunu tamamlamış ve kendi işini uluslararası pazarlara taşımış kursiyerleriniz oldu mu? Bizimle birkaç başarı öyküsü paylaşır mısınız?

Kusura bakmayın müşteri gizliliğinden dolayı bu bilgiyi fazla paylaşamıyoruz. Ama aklımda kalan birkaç kursiyer profilini sizinle paylaşabilirim. Geçmiş yıllarda bir baba-kız kursumuza beraber başlamıştı. Baba İngilizceyi kariyerindeki başarıyı arttırmak için, üniversite son sınıftaki kızı ise, iş hayatına atılmadan İngilizcesini ilerletmek için kursumuza katılmıştı. Bir diğer kursiyer ise, evlendikten sonra iş hayatına son vermiş bir ev hanımıydı. Üst-orta seviyenin sonunda, İngilizce dil bilgisinin yardımıyla yabancılara Türkçe dersleri vererek tekrar iş hayatına dönmüştü.

Küçük yaşta yabancı dil öğrenmenin çok daha kolay olduğu söylenir. Sizce İngilizce öğrenmenin yaşı var mı?

Genç yaşın dil öğreniminde mutlaka olumlu etkileri var. Araştırmalara göre, 5 yaşına kadar ana diliniz dışında öğrendiğiniz dillerde herhangi bir aksana sahip olmuyorsunuz. Ayrıca, küçük yaşlarda öğrenilen dilin daha kalıcı olduğu gözlemleniyor.

Fakat bu veriler ilerleyen yaşlarda yabancı dil öğrenilemez gibi bir algı oluşturmamalı. Sektördeki 14 yıllık deneyimimiz ve 100.000 üzerindeki mezunumuzun deneyimlerine dayanarak biliyoruz ki çabalayan ve başarmak isteyen herkes her yaşta yeni bir dil öğrenebilir.

Neden İngilizce öğrenmede başarısız olunuyor?

Günümüzde birçok yetişkin İngilizce öğrenme konusunda gerek kurs gerekse özel ders alarak başarısız olabiliyor. Bu başarısızlıkların arkasında çoğu zaman ortak nedenler yatıyor.

I) Acelecilik

- Ben 2 aydır kursa gidiyorum. Cümle kuramıyorum.

- Bense 6 aydır kursa gidiyorum. Ama öğrenemedim.

Evet öğrenemezsiniz çünkü dil öğrenmek zaman gerektirir.

II)Panik Hali

İngilizce öğrenmek isteyen birçok kişinin kafasındaki ses, 'İngilizce öğrenmem lazım.' Sürekli bu İngilizce öğrenmem lazım sesini duyup panik yapıyorlar. Bu panik başarılı olmalarını engelliyor, heyecandan konuşmak için kendilerine güvenemiyorlar. Oysaki panik yapmamak gerek.

Sadece İngilizce öğrenmenin işinizde, özel hayatınızda ya da eğitim hayatınızda neleri kolaylaştıracağını düşünmeli ve kendinizi motive etmelisiniz.

III)Çeviri

Cümle içerisindeki her bir İngilizce kelimenin teker teker Türkçe anlamlarını çıkarıyoruz. Bu da cümle anlamının bozulmasına neden oluyor. Aslında buna benzer durumlar Türkçe'yi birebir yabancı dillere çevirdiğimizde de karşımıza çıkıyor. Örneğin, İstiklal caddesinde indirim dönemine girmiş bir mağazanın vitrininde slogan "KAPAN ALIYOR." Doğal olarak ne demek istediğini anlıyoruz. Fakat, ülkemize gelmiş bir yabancı, sözlük kullanarak KAPAN kelimesinin farklı bir anlamını bulacak ve slogana bir anlam veremeyecektir.

Dolayısıyla, her öğrendiğimiz cümleyi anlam bütünlüğünü bozmadan o dilin gerektirdiği şekilde düşünmek ve anlamak gerekmektedir.

www.datassist.com.tr