Ders kitapları raflara mı kalkıyor?

Apple, müzik dinleme, film izleme, internette gezinme ve telefonla konuşma alışkanlıklarımızı kökünden değiştirdiği gibi, çocuklarımızın eğitim şeklini de kökünden değiştirmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yıl 2020. 7. sınıfa giden oğlunuzun okul çantası annesinin hergün kullandığı çantadan küçük ve hafif. İçinde iPad, iPad'e yazabileceği kalemi, evden okula müzik dinlemek için kulaklıklar, cüzdan ve özenle hazırlanmış bir sandviç var. Günde 7-8 derse giriyor oğlunuz, tüm ders kitapları, defterleri, hesap makinesi, İngilizce-Türkçe sözlüğü neye ihtiyacı varsa hep iPad'inde. Sınıf öğretmeninin çantası deseniz annenin çantasıyla hemen hemen aynı tabii bir de iPad var, öğretmenin ders notları, şifreli sınav soruları, öğrenci bilgileri iPad'inde. Hayalimize devam edelim ve sınıfa girelim... 25 kişilik sınıfta herkes iPad'ini açmış, öğretmenin iPad'inden akıllı tahtaya yansıyan soruları çözmeye çalışıyor. Tüm iPad'ler arası bilgi göndermek mümkün dolayısıyla öğrencilerden soruyu doğru çözen cevabını öğretmenin iPad'ine gönderip akıllı tahtaya yansıtıyor ve sorunun cevabını tahtada anlatıyor.

'Bu da nedir iPad reklamı mı? Yoksa bir bilim kurgu filminden bir sahne mi?' diye sorabilirsiniz. Bu küçük hayal aslında Apple'ın yapmaya soyunduğu yeni projenin başarısının resmi. Apple, müzik dinleme, film izleme, internette gezinme ve telefonla konuşma alışkanlıklarımızı kökünden değiştirdiği gibi, çocuklarımızın eğitim şeklinin kökünden değiştirmeyi planlıyor. Nasıl mı? Ders kitaplarını teknolojiyle yeniden yaratarak… Gerektiğinde defter ve kalemin yerini alarak… Bilgiyi daha uygun fiyatlara daha kalıcı bir şekilde yaygınlaştırarak…

             

VE APPLE GÖZÜNÜ EĞİTİME ÇEVİRİYOR

Geçtiğimiz günlerde Apple ürünlerinin dünya çapında pazarlamasından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Phil Schiller şirketinin yeni hedefinin 'etkileşimli eğitim' olduğunu açıkladı. Eğitime yepyeni bir boyut getirecek Apple inovatörleri halihazırda eğitimcilerin sıklıkla tercih ettikleri iPad'i geniş kapsamlı bir eğitim aracı haline getirecek. iBooks2 uygulamasıyla ders kitapları iPad'lerden okunur hale geliyor. Schiller'a göre, bugün 1.5 milyonun üzerinde kişi iPad'i eğitim amaçlı kullanıyor. Ipad için yazılmış 20.000 üzerinde eğitim yazılımı mevcut. Hedef eğitimle ilgili içeriği genişletmek ve kullanımı yaygınlaştırmak. Daha da spesifik olmak gerekiyorsa, çocuklara okullarda okutulan ders kitaplarını iPad'ten okutturmak.

iBooks2, geleneksel ders kitaplarının aksine, kullanımdan zarar görmeyen, daha kolay taşınan ve hızla arama yapılan bir yapıya sahip. Ders kitapları ne kadar sıklıkla güncellense de, yeni baskıların çıkması ayları hatta yılları alabiliyor. Kullanılmış kitapların ömrü hem öğrencilerin kitapları nasıl kullandığına hem de yeni baskıların ne kadar güncel bilgi içerdiğine göre değişiyor. Oysa, Apple'ın yeni ders kitapları internete bağlı olduklarından anında güncellenecek. Ayrıca filmler, dokunmatik uygulamalar ve fotoğraflar gibi birçok interaktif özellikle donanımlı olacak. Öyle ki, ders kitabı üzerine not almak, soru çözmek, önemli yerlerin altını çizmek mümkün olacak.

DERS KİTAPLARI UCUZLAYACAK

Amerika'daki üniversitelerde her dönem öğrencilerin ders kitabı masrafı 600 ila 900 dolar arası değişiyor. Öğrencilerin yarısından azı kitaplarını satıyor. E–kitap alternatifleri ilk etapta ucuz gözükmekle beraber, okumak için gereken araç, yazılım derken ders kitabı masraflarına yaklaşıyor.

Apple ders kitabı pazarına birçoğumuzun yakından tanıdığı iPad ile giriyor. Fiyatları düşürmek için ise doğru ortakları yanına almış. Tanınmış yayınevleri Pearson, McGraw Hill ve Houghton Mifflin Harcourt Apple'ın bu konudaki ortakları. Schiller'a göre, ders kitapların %90'ına yakını bu yayınevleri tarafından basılıyor. Bugün piyasada 75 dolara satılan kitaplar iBooks2 üzerinden sadece 14.99'a alınabilecek. Sırf bir ders yılında onlarca kitaba harcanılan paraları ve tabii çocukların ağır kitapları taşımaktan kamburlaşan sırtları gözünüzün önüne geldiğinde, Apple'ın ne kadar hayırlı bir iş yapıyor olduğunu düşünüyor insan.

YENİ YAZARLAR: ÖĞRETMENLER

iBook2'nin yeni özelliklerinden biri iBook Authors yani iBook Yazarları. Bu adın seçilmesinin en önemli sebebi yazarların – ki bu yazarlar öğretmenler – kendi içeriklerini kolaylıkla yaratıp yayınlayabilmeleri. Yani Apple yeni bir içerik paylaşım ekosistemi yaratıyor: Ekosistemin üyeleri herhangi bir ücret ödemeden bilgiyi yazacak, onu video, resim veya çizim gibi görsellerle zenginleştirecek ve yarattıkları içeriği herkesle ücretli veya ücretsiz olarak paylaşabilecek. 

Apple'ın eğitimciler için tasarladığı diğer bir ürünü iTunesU. iTunesU ile öğretmenler videoya çektikleri derslerini, sınıf notlarını, ödevleri veya sınıfta dağıttıkları ek dosyaları bu uygulama üzerinden öğrencilere ulaştırmalarını sağlayacak. Kısaca, iPad öğretmenlerin de sağ kolu haline gelecek.

MULTİ-MEDYA DESTEKLİ KİTAPLAR DAHA İYİ Mİ OLACAK?

Belki de tahmin etmesi en zor ve merakımızı en çok uyandıran soru yeni tür kitapların nasıl olacağı. Kitaplar nasıl bir değişim geçirecek? İnteraktif kitap nasıl olacak?

Steve Jobs ilk iPad lansmanı için yaptığı sunumda Theo Gray'ın ilk e-kitabını örnek olarak kullanmıştı. Elementler adındaki kitap dokunmatik ekran, animasyon ve ses gibi iPad'in birçok özelliğini kullanarak elementler hakkında ansiklopedik bilgi vermekteydi. İnteraktif kitap da Apple'ın yeni eğitim odağıyla beraber hızla büyüyecek bir alan. Önümüzdeki yıllarda klasik kitaplar sadece tabletlerde okunabilen metinler değil, ses, görüntü, 3 boyutlu animasyon ve bilgi donanımıyla çok yönlü eğitim araçları haline gelecekler.

Her türlü bilginin renkli ve hareketli bir sunumla öğrencilere ulaşması yeni teknolojilerin heyecan verici bir sonucu. Öğrenmeyi monotonluktan çıkaracağı kesin. Öğrenciler ders kitaplarının içine gömülmüş videolardan belgesellere veya deneylere ulaşabilecek, konuyu aynı kaynaktan etraflıca öğrenebilecek.

Yeni bir teknoloji ve yeni iş olanakları

Ipad gibi tablet bilgisayarların eğitim-öğretim alanında, hem dünyada hem de ülkemizde getireceği yenilikler yayıncıların basılı içeriği dijital içeriğe dönüştürmesinden ibaret olmayacak. Tablet bilgisayarların sahip olduğu interaktif ve multimedya teknolojilerinden tam olarak faydalanabilmek için, bu bilgisayarlara özel programların yazılması gerekiyor. Böylece, bu konuda çalışan yazılımcı, içerik tasarlayan designer, bilgileri derleyen bilim adamı gibi pek çok iş kolundan kişilere yeni iş olanakları çıkacak. Üstelik bu yeni imkanlar, belli bir ofise bağlı olmaksızın, kendi alanlarında uzman olan profesyonellere ek iş olanağı olarak da karşımıza çıkacak.

Bu sürece hepimiz dahil olabiliriz. Örneğin bir mimar, mimarlıkta yeni trendlerle ilgili içerik oluşturabileceği gibi, haftasonları vakit ayırdığı balıkçılık üzerine de yazılar yazabilecek. Yani, gerek profesyonel yaşamımızdaki bilgi ve deneyimlerimizden, gerek hobilerimiz sayesinde edindiğimiz kaynaklardan faydalanarak, her birimiz belki gelecekte eğitim-öğretime birey olarak katkıda bulunabileceğiz.

www.datassist.com.tr