'Özgürlük Karnesi'nde Türkiye'nin yönü 'negatif'

'Freedom House'un '2010'un En Kötüleri' listesine göre Türkiye 'kısmen özgür'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CENEVRE - Amerikan insan hakları örgütü 'Freedom House'un "2010'un En Kötüleri' listesine göre, Myanmar, Kuzey Kore, Libya, Somali, Ekvatoral Gine, Eritre, Türkmenistan, Özbekistan ve Sudan, insan haklarına saygı konusunda 'en kötü' olan ülkeler. Ülkelere siyasi haklar ve sivil özgürlükler açısından 1 (iyi) - 7 (kötü) arasında not veren örgüt, günlük hayatta aşırı devlet kontrolü, sivil örgütler ve siyasi muhalefetin yasak olduğu  bu ülkelere her iki kategoride de '7' verdi.

Freedom House'un, BM İnsan Hakları Konseyi'nin toplandığı Cenevre'de sunduğu rapora göre, liste başındaki ülkeleri Belarus, Çad, Çin, Küba, Gine, Laos, Suudi Arabistan ve Suriye izliyor. Örgüt, bu ülkelere, bağımsız olmayan Güney Osetya ve Batı Sahara'yı da ekledi. Bu ülke ve bölgeler siyasi hakları açısından 7, sivil özgürlükler açısından ise 6 aldılar.

Freedom House'un raporunu görüntülemek için tıklayın

194 ülkenin değerlendirildiği listede 89 ülke 'özgür' olarak sınıflandırılırken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kısmen özgür' ülkelerin sayısı 58, 'özgür olmayan' ülkelerin sayısı 47, 'Kötünün de Kötüsü' olarak sınıflandırılan ülkelerin sayısı ise 17 olarak verildi.

Türkiye raporda hem siyasi haklar ve hem de sivil özgürlükler açısından 3'er puan alırken, ülkede not değişikliği için yeterli olmayan negatif yönde bir değişim yaşandığına işaret edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir