Önce Sultanahmet'e sonra Ayasofya'ya gitti

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İstanbul'a geldi. Programında değişiklik yapan Papa, önce Sultanahmet Camii'ni gezerek dua etti. Daha sonra da Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'a gelen Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, bugün Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'la görüştü. Programında küçük bir değişiklik yapan Papa, önce Sultanahmet Camii'ni gezdi. Papa camide dua da etti. Papa Franciscus, daha sonra Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti.

İşte ziyaretten görüntüler... 

Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği özel uçak, Atatürk Havalimanı'na saat 10.29'da indi.

Papa Franciscus'u, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ndeki karşılamada, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile öteki ilgililer hazır bulundu.

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Atatürk Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı.

Papa ve beraberindeki heyet, İtalya hava yolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği, üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile saat 10.29'da Atatürk Havalimanı'na geldi. 

Papa Franciscus, uçaktan indikten sonra kendisini karşılayan heyette yer alan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok ile diğer karşılama heyetiyle tokalaştı. Ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile kucaklaştı.

Karşılama töreninin ardından beraberindeki heyetle Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne doğru yürüyen  Papa Franciscus'un turkuaz halı üzerinde ayağının takıldığı ve sendelediği görüldü.İstanbul Valisi Şahin ile korumalar, Papa Franciscus'a kolundan tutarak, yardımcı oldu. 

Karşılamada, Katolik dünyasından temsilciler de hazır bulundu.

Papa Franciscus ile heyettekiler, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne geçerek, burada kısa bir süre kaldı.

Franciscus, kendisi için tahsis edilen "Renault" marka araca binerek, Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Koruma araçları da Papa Franciscus'un aracına eşlik etti.

Ziyaret dolayısıyla Atatürk Havalimanı'nda üst düzey güvenlik önlemleri alındı. 

Papa'nın gelişi öncesinde Atatürk Havalimanı girişinde araçlar kontrol edilerek içeri alındı. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nin önündeki göndere, Türkiye ve Vatikan bayrakları çekildi. Akreditasyon kartı olan basın mensuplarının görüntü alabilmeleri için apronda bir bölüm ayrıldı. 

Papa, Sultanahmet Camisi'ne geçti

Papa Franciscus ve beraberindeki heyet, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul'daki ilk ziyareti içinSultanahmet Camisi'ne hareket etti. Papa Franciscus'un Sultanahmet Camisi'ne intikali, Kennedy Caddesi üzerinden gerçekleşti. Bu sırada cadde trafiğe kapatıldı. Yoğun güvenlik önlemlerine deniz polisi sahilden katıldı.

TRT, Papa Franciscus'un Atatürk Havalimanı'ndan Sultanahmet Camisi'ne intikalini, havadan görüntüleyerek, canlı olarak yayınladı.

Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'nde geniş güvenlik önlemleri alındı

Ziyaret dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'nın çevresi demir bariyerlerle kapatıldı. İçeriye vatandaşlar ile turistlerin girişine izin verilmedi.

Ziyareti takip edecek yerli ve yabancı basın mensupları da kurulan arama noktalarından akreditasyon kartları kontrol edilerek alana alındı.

Çok sayıda polisin görev yaptığı alanda bazı yabancı din adamlarının da Papa Franciscus'u görmek için geldiği öğrenildi. Turist kafileleri de demir bariyerlerin dışında bekledi.

Ziyaret nedeniyle Sultanahmet Meydanı'na çıkan yollar ile Sahil Kennedy Caddesi de farklı saatlerde trafiğe kapatıldı.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran da Papa Franciscus'un ziyareti öncesi erken saatlerde gelerek Sultan Ahmet Camisi içinde hazırlıklarla ilgili incelemelerde bulundu.

TRT ve Anadolu Ajansı dışında basın mensubunun da girişine izin verilmeyen camide çok sayıda emniyet mensubu da güvenlik önlemi aldı.

Sultanahmet Camisi içerisinde Vatikan'dan gelen yabancı güvenlik güçleri de hazır bulundu.

Bu arada St. Antuan Kilisesi ve Bulguraristan'daki Katekümen Cemaati'nden bir grup, ziyaret nedeniyle Sultanahmet Meydanı'na geldi. Grup, demir bariyerlerin arkasında gitar eşliğinde İtalyanca, Bulgarca ve Türkçe ilahiler söyledi.

İlk ziyareti Sultanahmet Camisi'ne

Papa Franciscus, İstanbul'da ilk olarak Sultanahmet Camisi'ni ziyaret etti.

Atatürk Havalimanı'ndan Sultanahmet Camisi'ne saat 11.15'te gelen Papa Franciscus ve beraberindeki heyet, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı. 

Yaran, Papa Franciscus'a,  avluda cami mimarisine, cami içinde de İslam dinine ilişkin bilgi verdi.

Birlikte mihrabın önüne gelen İstanbul Müftüsü Yaran ile Papa Franciscus, bir süre dua etti.  

Franciscus'un Sultanahmet Camisi ziyareti 25 dakika sürdü. 

Birlikte dua ettiler

Papa Franciscus, Rahmi Yaran'a dua etmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Yaran ve Franciscus, birlikte mihraba çıktı. Yaran, bu sırada görüntü almaya çalışan gazetecileri, "Dua edenin önünde durulmaz" diyerek uyardı. Dua süresince Franciscus'un ellerinin bağlı olduğu görüldü. İl Müftüsü Yaran'ın ise duanın sonunda bağlı olan ellerini açtığı gözlendi.   

Papa, Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti

Katolik aleminin ruhani lideri  Papa Franciscus,Sultanahmet Camisi'nin ardından Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti.

Papa Franciscus ve beraberindeki heyet,Sultanahmet Camisi ziyaretinin ardından araçlarıyla Ayasofya Müzesi'ne geçti. 

Franciscus ve beraberindeki heyet, müzenin ana giriş kapısında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Cengiz, Papa Franciscus'a, burada Ayasofya Müzesi'nin yapılışına, tarihine ve Türk dönemine ilişkin bilgi verdi. 

Papa Franciscus'un saat 11.45'te başlayan ve öğle ezanı okunurken gerçekleşen Ayasofya Müzesi ziyareti, 25 dakika sürdü.

Kedi yabancı basının ilgi odağı oldu

Papa Franciscus'un Ayasofya Müzesi ziyaretini Vatikan'dan gelen 14 kişilik gazeteci heyeti, TRT ve Anadolu Ajansı takip etti. 

St. Antuan Kilisesi ve Bulgaristan'daki Katekümen Cemaati temsilcileri, vatandaşlar ve turistler, Papa Franciscus'a Ayasofya Müzesi'ne girişi sırasında sevgi gösterisinde bulundu.

Bu arada, Ayasofya Müzesi'nde yaşayan kedilerden biri ana mekana girince yabancı gazetecilerin ilgi odağı oldu. ABD Başkanı Barack Obama'nın Ayasofya Müzesi ziyaretinde sevdiği bir kedi popüler olmuştu.

Ayasofya Müzesi'ni 2006'da da Papa XVI. Benediktus ziyaret etmişti.

Kilise bahçesinde güvercin uçurdu

Papa Franciscus, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'ni ziyaretinin ardından Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'ne geçti. Burada bir süre kalan Papa Franciscus, beraberindeki heyetle  Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ne gitmek üzere 15.30'da temsilcilikten ayrıldı. Papa Franciscus, kiliseye geçişi sırasında vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Papa Franciscus'un araçla geçişi sırasında, Cumhuriyet Caddesi yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Franciscus, Saint Esprit Kilisesi'ne girişinde kendisini coşkuyla karşılayan vatandaşları selamladı. Papa Franciscus, kilise bahçesinde bulunan 15. Benedikt'in heykeline gelmeden önce güvercin uçurdu.

Ayine 1200 kişi davet edildi

Ayini takip etmek üzere 1200 kişinin davet edildiği öğrenildi. Saat 13.00'te kilise önünde uzun kuyruklar oluşturan katılımcılar, polis memurlarına davetiyelerini gösterdikten sonra içeri alındı. Davetiyesi olmayanların ise kiliseye girişine izin verilmedi.

Ayine katılmak üzere Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yusuf Sağ, Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan da kiliseye geldi. Bartholomeos, salona girişte alkışlarla karşılandı. 

Papa Franciscus salona girdiğinde, katılımcılar Fransızca "Yaşasın Papa" şeklinde tezarühatta bulundu. Buradakilerle tokalaşan Franciscus, ayini yöneteceği alana doğru yöneldi.   

Ayinden önce salondaki koro, Arapça, Rumca, Süryanice ve Fransızca ilahiler seslendirdi. 

Papa Franciscus, yarın tekrar Fener Rum Patrikhanesi'ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak, birlikte öğle yemeği yiyecek.

İstanbul'daki temaslarının ardından Papa Franciscus, akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir