Papa: Irak'taki şiddeti durdurun

Papa Franciscus, uluslararası topluma Irak'taki şiddeti durdurması için çağrı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VATİKAN - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak'ta şiddetin durdurulması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup gönderdi. 

Papa Franciscus'un Ban'a 9 Ağustos'ta gönderdiği ancak bugün kamuoyuyla paylaşılan mektubunda, Irak'ta devam eden şiddeti kınadığı, uluslararası topluma ülkede devam eden insani felaketi acil ve kararlı şekilde durdurma çağrısı yaptığı belirtildi. 

Ban Ki-mun'a mektup

Ban'a "Sizin önünüze Irak'ın acı çeken, gözyaşları içindeki umutsuz Hristiyanları ve diğer etnik azınlıkların hazin çığlıklarını koyuyorum" diye seslenen Papa, Irak'ta son dönemde Hristiyanların ve diğer azınlıklarının evlerini terk edişlerini, ibadethanelerin yıkımını, dini kültürel mirasın yok edilişini kalbi dolarak, büyük sıkıntı içinde takip ettiğini belirtti. 

Katoliklerin ruhani lideri, mektubunda, uluslararası hukuk mekanizmaları yoluyla uluslararası toplumu zorlayarak Hristiyan, etnik ve dini azınlıkların maruz kaldığı sistematik şiddetin durdurulması ve önlenmesi için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğini ifade etti. Papa, doğu kiliseleri patrikleri ve diğer dini liderlerin bu çağrıda hemfikir olduğunu, Ban'dan olumlu yanıt beklediğini yazdı. 

Irak'ta devam eden şiddetin durması için haftalardır çağrı yapan Vatikan, dün İslam alemi liderlerini Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarını kınamaya davet etmişti. 

Bu arada, Vatikan'dan yapılan bir başka açıklamada da Katolik kilisesinin sosyal yardım örgütü Caritas'ın Irak temsilciliğinin haziran ayından bugüne kadar IŞİD saldırıları nedeniyle insani yardım ulaştırdığı ailelerinin sayısının en az 4 bin olduğu bildirildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir