Papa Francis Türkiye'de

Papa Franciscus, Türkiye'ye geldi. İlk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştiren Papa Francis, şu sıralarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Erdoğan ile görüşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. İlk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştiren Papa Francis, ardından Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Aynı zamanda Saray'ın ilk konuğu da olan Papa için tören düzenlendi. Tören sonrası ikilinin görüşmesi başladı.

Papa Franciscus ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Papa Franciscus'u Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.

papa_anitkabir_b-001.jpg

Üç günlük bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Papa Francis Ankara'da ilk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştirdi. Papa'ya Anıtkabir ziyaretinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da eşlik etti. Papa Franciscus, çelenk koyduğu mozole önünde yaklaşık bir dakika durarak dua etti. Franciscus,

Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

papa_anitkabir-001.jpg"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."

Daha sonra Atatürk'ün eşyalarının ve silahlarının bulunduğu müze bölümüne giden Papa Franciscus, gezdiği müzede yetkililerden de bilgi aldı.  

Papa Franciscus, müzedeki kısa ziyaretinin ardından Anıtkabir Komutanlığı'na geçti. Papa Franciscus'a Anıtkabir ziyareti sırasında sanatçı Serra Yılmaz, tercümanlık yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk konuğu

Papa Francis, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen sonrası Erdoğan ve Papa Francis'in görüşmesi başladı.

erdogan_papa.jpg

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in bugün başlayacak Türkiye ziyaretinde hem Müslüman liderlerle ilişkileri güçlendirmeye çalışması hem de Ortadoğu'da özellikle Hıristiyanlara ve diğer azınlıklara yönelik şiddeti kınayan mesajlar vermesi bekleniyor.

Ziyaretine yarın ve Pazar günü İstanbul'da devam edecek olan Papa Francis'in Sultanahmet camiini ve Ayasofya'yı ziyaret etmesi, Pazar günü ise dini bir ayine katılması bekleniyor.

Papa'nın ziyareti, Türkiye'nin güney komşuları olan Suriye ve Irak'ta İslam Devleti adlı örgütün halifelik ilan ederek Şii Müslümanlara, Hıristiyanlara ve Sünni olmayan diğer azınlıklara yönelik saldırılar düzenlediği bir dönemde gerçekleşmesi bakımından dikkat çekiyor.

Yetkililer, Papa Francis'in Ankara'da Erdoğan ve Görmez ile yapacağı görüşmelerde dini hoşgörü ve aşırıcılıkla mücadele konularının gündemin ilk sırasında yer almasının beklendiğini belirtiyor.

Dünya çapındaki 1.2 milyar Katoliğin ruhani lideri olan Papa Francis, İstanbul temasları sırasında Hıristiyanlığın farklı mezhepleri arasında daha yakın ilişkiler kurulabilmesi için dünya çapındaki 300 milyon Ortodoksun ruhani lideri konumundaki Patrik Bartholomeos ile görüşecek.

Türkiye, Ürdün ve Arnavutluk'un ardından Papa Francis'in ziyaret ettiği üçüncü Müslüman ülke olacak. Patrikhane sözcüsü Dositheos Anagnostopulos Papa Francis'in ziyareti sırasında geçmişte 900 yıl boyunca kilise, 500 yıl boyunca cami olarak kullanılan ancak şu anda müze olarak hizmet veren Ayasofya'da dua edebileceğini söyledi.

Mütevazı yaşam tarzı ile tanınan Papa Francis'in Türkiye'de maliyeti ile tartışmalara neden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ziyaret eden ilk yabancı isim olmasının da ziyaretin dikkat çeken yönlerinden biri olması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir