Papa'dan Avrupa'ya çok kutupluluk uyarısı

Avrupa Konseyi'nde konuşan Papa Franciscus, "Artık açıkça çok kutuplu Avrupa'dan bahsedebiliriz. Bu çok kutupluluk bölücü ya da yapıcı olsa bile tüm kültürel, siyasi ve dini tarafların arasında var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Avrupa'nın çok kutupluluğu akıllıca küreselleşmeye dönüştürme konusunda bazı sorunlar yaşadığı uyarısında bulundu. Papa Franciscus, günübirlik resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Strasbourg'da, Avrupa Konseyi'nde konuşma yaptı. Dünyada barışın sağlanması için yaratıcı etkin çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Papa Franciscus, Avrupa'nın da tüm bu meseleler ışığında sadece tek kutuplu olmadığını dile getirdi.  

Papa, Avrupa tarihinin bakış açısına göre tek kutuplu ya da Roma, Bizans ve Moskova üçgende üç kutuplu şekilde değerlendirilebileceğine işaret ederek, geleceğe de bu tarihi bilinç ışığında bakmak gerektiğini söyledi. 

Artık Avrupa'nın kendisi yaratan değerleri unutmadan "çok kutuplu" olduğuna dikkati çeken Papa Franciscus, "Artık açıkça çok kutuplu Avrupa'dan bahsedebiliriz. Bu çok kutupluluk bölücü yada yapıcı olsa bile tüm kültürel, siyasi ve dini tarafların arasında var. Avrupa bugün bu çok kutupluluğu akıllıca küreselleşmeye dönüştürme konusunda bazı sorunlar yaşıyor" dedi. 

Papa Franciscus, özellikle AB içinde bazı gruplar tarafından "sorun" olarak algılanan çok kutuplu yaklaşımın aslında iyi değerlendirilirse gerçek bir zenginliğe dönüşeceğini dile getirdi. Papa, "Artık Avrupa'yı çok kutupluluk fikrini göz ardı ederek düşünmek ya da inşa etmek imkansız" diye konuştu. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brassuer de Avrupa'nın özellikle dini farklılıklar konusunda büyük endişe duyduğunu belirtti. Brasseur, dini, şiddetin bahanesi olarak kullanan ve o dine inanan tüm toplulukları suçlayan yaklaşımlarla mücadele etmek gerektiğini söyledi. Brasseur, tüm dini liderlere, temsilcilere ve tüm laik hareketlere "dini bahane eden şiddetin karşısında durma" çağrısında bulundu.  

Avrupa Konseyi'nden önce Avrupa Parlamentosu'nda da bir konuşma yapan Papa, ağrılıklı olarak Avrupa'nın yaşlı nüfusuna, işsizlik, ekoloji ve Akdeniz'deki mülteci sorununa değinmişti. Papa Franciscus, Balkan ülkelerinin AB üyeliğine de olumlu yaklaşmış ancak Türkiye konusuna değinmemişti. 

Papa'ya sürpriz

Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasından önce Papa Franciscus bir sürprizle karşılaştı. Papa'yı Almanya'da iki ay evinde ağırlayan 97 yaşındaki Helma Schmidt, dini lideri AP'deki konuşmasından önce karşıladı. Schmidt, Papa Franciscus'a hediye verdikten sonra bir süre sohbet etti. 

Papa Franciscus, o dönemki ismiyle Jorge Mario Bergoglio'nun, 1985'de dil eğitimi için gittiği Almanya'nın Boppard kentinde iki ay boyunca Schmidt ailesinin evinde kaldığı belirtildi. Helma Schmidt, geçen yıl Papa'nın kendisine ve eşine Arjantin'den yolladığı o döneme ait mektupları da basınla paylaşmıştı. 

Makam aracı Peugeot 407

Fransa'nın Strasbourg kenti 26 yıl aradan sonra ilk kez bir Papa'yı ağırlıyor. Bu nedenle kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin bulunduğu güzergahtaki tüm toplu taşıma araçları Papa şehirden ayrılana kadar hizmet vermedi. Ziyarette Papa Franciscus'a Peugout 407 marka makam aracı tahsis edildi. Görev süresinin en kısa yurt dışı ziyaretini yapan Papa Franciscus, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ndeki konuşmalarından sonra Fransa'dan ayrıldı. Papa Franciscus, 28-30 Kasım'da da Türkiye'yi ziyaret edecek.