"Patateste fiyat istikrarsızlığı mağdur ediyor"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Patateste fiyat istikrarsızlığı üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, plansızlık ve pazarlama sorununun patates üretiminin 4 milyon ton ile 4,8 milyon ton arasında oynamasına neden olduğunu belirterek, "Bu durum üretici fiyatlarının 23 kuruşa kadar inmesine, 90 kuruşa kadar da çıkmasına yol açıyor. Patateste fiyat istikrarsızlığı üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, plansızlık ve pazarlama sorunu nedeniyle üreticinin önünü göremediğini ileri sürdü.

Patates üreticilerinin istikrarlı bir fiyata ulaşamadığını savunan Bayraktar, şunları kaydetti:

"2012 yılında üretici 1 milyon 720 bin 847 dekar alanda patates ekti ve 4 milyon 795 bin 122 ton patates üretti. Ürettiği ürünü pazarlayamadı. İhracat olanağı bulamadı. Satılamayan patatesler tarlada veya depoda kaldı. Sonuçta 2012 yılının mart ayında kilogramı 40 kuruş olan fiyatlar, haziran ayında 30, ağustos ayında 28, eylül ayında 24, ekim ayından itibaren de 23 kuruşa kadar indi ve bu fiyat 2013 yılı mart ayına kadar devam etti. Masraflarını bile çıkaramayan üretici patates ekimini azaltınca 2013 yılında üretim, 2012 yılına göre yüzde 16,6 azalmayla 3 milyon 998 bin tonla 4 milyon tonun altına indi. 

Böyle olunca bu yılın mart ayında kilogramı 23 kuruş olan üretici fiyatı, nisan ayında 27, mayıs ayında 56, haziran ayında 83 kuruşa çıktı. Yeni ürünle temmuz ve ağustos aylarında 71 kuruş olan fiyat, eylül ayında 73, ekim ayında 79, en son kasım ayında da 90 kuruşa yükseldi. Fiyat yükseldi ama üreticinin elinde yeterince ürün olmadığı ve geçen yılın zararı üzerinde olduğu için çiftçimiz yine yeterince kazanamadı.”

Üretimde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunlarının üreticiden tüketiciye tüm tarafları derinden etkilediğini, pazarlama sorunlarının yaşandığı dönemde düşük fiyat nedeniyle üreticinin, arzın daraldığı dönemde ise yüksek fiyat nedeniyle tüketicinin mağdur olduğunu belirten Bayraktar, “İçinde bulunduğumuz dönemde her ne kadar üretici fiyatları artsa da ekimden vazgeçen üretici yine mağdur durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üreticinin ve tüketicinin mağdur olmasının engellenmesi bakımından üretimde istikrarın sağlanarak üretimin sürdürülebilir kılınması, ayrıca haciz işlemleri durdurularak elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesi, özel şirketlere olan elektrik borçlarının yapılandırılması gerektiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir