Patent ve faydalı modelin anahtarı ile vergisiz dünyaya giriş yap

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Ticarileşmiş sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazançlara yönelik vergi teşvikleri tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de sınai mülkiyet haklarına ilişkin istisna düzenlemesi (Kurumlar Vergisi Kanunu, madde 5/B) 19.02.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor. 

Yeni düzenlemeyle, teknoloji yatırımlarının artırılması ve bunların transfer edilebilmesinin teşvik edilerek ülkemizin bu alandaki katma değerinin ve uluslararası rekabet gücünün artırılması ve sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesini teşvik etmek amaçlanıyor. 

Bu amaca yönelik olarak Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların, patent veya faydalı model belgesi kapsamında; 
a) Kiralama 
b) Devir veya satış 
c) Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanması, 
ç) Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların yüzde 50’si kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunuyor. 
Bu istisna uygulamasından Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından incelemeli sistemle verilmiş patenti, TPE tarafından olumlu araştırma raporu sonucunda verilmiş faydalı model belgesi olan firmalar yararlanabiliyor. Bu istisnanın uygulanmasında temel şart, kazanç ve iradın elde edildiği buluşlara ilişkin araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetlerinin Türkiye’de gerçekleştirilmiş olmasıdır. 

İstisnanın uygulanabilmesi için; 
•İstisnadan yararlanacak kişilerin patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olması, 
•İstisnadan yararlanılacak ilk yıl, oluşturacağı katma değer dikkate alınarak buluşun devri veya satışı halindeki değerinin tespitine yönelik olarak Maliye Bakanlığı tarafından değerleme raporu düzenlenmesi, 
•İstisnadan, patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmaması, gerekiyor. 

Çok önemli bir destek de KDV bakımından getirildi 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen “Z” bendi hükmüne göre; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/B maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı, KDV den istisna tutuluyor. 

Ayrıca bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemlerle ilgili olarak yüklenilen katma değer vergileri de hesaplanan katma değer vergilerinden de indirilebilmesine olanak tanınıyor. Teknoparklardaki yük olan sorun olan kısmi KDV istisnası değil, çok önemli bir rekabet imkânı sağlayan tam KDV istisnası da getirilmiş bulunuyor. 

Sistem Global Danışmanlıktan Necmi Ulus’un dediği gibi; Artık Ar- Ge ve yazılım geliştirme ile patent ve faydalı model belgesi alabileceklerin hiç bir bahanesi kalmadı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar