Pedagojik formasyon tercihleri alınıyor

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları için adaylardan, tercihler alınmaya başlandı. Adaylar 6 Aralık'a kadar tercih yapabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 2013 Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yapılacak. Yerleştirme için adaylardan, 28 Kasım-6 Aralık'ta tercih alınacak. Adaylar, tercihlerini kılavuzlarda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleriyle yapacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Tercih süresi uzatılmayacak. 

Bu amaçla hazırlanan kılavuzlara ÖSYM'nin internet sitesinden erişilecek. Yerleştirme için tercih yapacak adayların kılavuzları dikkatle incelemeleri gerekiyor. 

Tercih için YÖK ve ÖSYM tarafından iki ayrı kılavuz hazırlandı. Kılavuzlara göre, 2010 ALES Sonbahar Dönemi ile 2011-2012-2013 yıllarında herhangi bir ALES'e katılan ve puanı hesaplanan adaylar tercih yapabilecek. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak internet aracılığıyla elektronik ortamda yapacak. 2010 ALES sonbahar dönemi ile 2011-2012-2013 yıllarından herhangi birine ait bir ALES puanı olmayan veya sınava katıldığı halde ALES puanı hesaplanmayan adaylar ile tercih işleminin son günü itibariyle mezun durumda olmayan adaylar tercih yapamayacak. Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, başvuran adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki bilgileri esas alınacak.  

 Tercih için 10 lira ücret ödenecek. Adaylar en fazla 30 tercihte bulunabilecek. Adayların akademik not ortalamaları 100'lük sistem üzerinden değerlendirmeye alınacak. Dönüştürme işlemlerinde YÖK tarafından hazırlanan tablo kullanılacak. 

Yerleştirme 

Yerleştirmede, adayların geçerliliği devam eden tercih edilen ve programın puan türündeki en yüksek ALES puanı (2010 ALES Sonbahar Dönemi ile 2011-2012-2013 yılları) ve akademik not ortalamasından oluşturulan "Formasyon Yerleştirme Puanı" kullanılacak. Adayların programlara yerleştirme işlemlerinde ALES puanının yüzde 60'ı, akademik not ortalamasının yüzde 40'ı alınarak Formasyon Yerleştirme Puanı hesaplanacak. Bu yerleştirme işlemlerinde ALES puanı ile akademik not ortalaması için herhangi bir alt sınır uygulanmayacak. 

Mezun olduğu Üniversite tarafından Akademik Not Ortalaması ÖSYM'ye bildirilmeyen adaylar ile yurtdışındaki bir üniversiteden (KKTC hariç) mezun olan adayların Akademik Not Ortalaması "50" olarak değerlendirmeye alınacak. Yerleştirme, adayların Yerleştirme Puanları ve tercihleri ile programların kontenjanları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. 

Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecek.Programlara yerleşen adayların sonuçları, adayların yerleştirildikleri programların bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecek. Üniversiteler tarafından kayıtlar yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 5 iş günü içerisinde yapılacak. Yerleşen adayların kayıt hakları yalnız 2013-2014 öğretim yılı için geçerli olacak. Yerleşen adaylar kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracak. ÖSYM'nin yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri ile hiçbir ilişkisi yok. Bu konudaki başvurular, doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılacak. 

Programdan alınacak ücret 2 bin 54 lirayı geçmeyecek 

Yükseköğretim Kurulu'nun 14 Kasım 2013 tarihli Genel Kurul toplantısında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından ücret alınıp alınmamasının üniversiteler tarafından karara bağlanmasına, ücret alınacak ise devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından belirlenecek miktarın 31 Ağustos 2013 tarih ve 28751sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari  Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları Ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" da yer alan devlet üniversiteleri eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları için belirlenen ikinci öğretim ücretinin iki katını (2 bin 54 lira) geçmemesine karar verildi. 

2013-2014 öğretim yılında ek yerleştirme yapılmayacak.