'Perakende Yasası lobicilerin oyununu bozdu'

TESK Genel Başkanı Palandöken, Perakende Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sunulmasına ilişkin, "Yasanın çıkmaması için uğraşan ve lobi faaliyeti yürüten grupların oyunu bozuldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından son hali verilen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sunulmasının sevindirici olduğunu belirtti. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, 1996 yılından bu yana bekledikleri perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısının TBMM'ye gönderilmesini çok olumlu ve sevindirici bulduklarını ifade ederek, bu sayede yasanın çıkmaması için uğraşan ve lobi faaliyeti yürüten grupların oyununun bozulduğunu kaydetti. 

"Tüketici daha ucuza ve kaliteli mal alabilecek"

Geleneksel perakendeciliğin korunacağı, piyasada rekabetin sağlıklı işleyeceği, yıl boyunca yapılan indirimlerle tüketicinin yanıltılmayacağı, rafta ayrı kasada ayrı fiyatın olmayacağı, kayıt dışılığın önleneceği ve perakendeciliğe dair kavramların mevzuatta ilk kez tanımlanacağı tasarının hazırlandığını anımsatan Palandöken, küçük KOBİ'lerden stand ve raf paraları kalkacağından tüketicinin daha ucuza ve kaliteli mal alabileceğini belirtti. 

"Küçük işletmelerin büyümesi ve markalaşması sağlanacak"

Tedarikçi ve üretici KOBİ'lere daha kısa zamanda ödeme yapılacağından küçük işletmelerin büyümesi ve markalaşmasının sağlanacağına dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti: 

"Kurulacak Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile iş yerlerinin standart ve ruhsatlı olup olmadığı denetlenerek, merdiven altı üretim de önlenmeye çalışılacak. PERBİS aynı zamanda kayıt dışılığı da önleyecek bir sistem olacak. Rekabetin daha sağlıklı olabilmesi için AVM'lerde esnafa ayrılacak kontenjan dükkanların kiralarının da esnafın ödeme gücüne göre belirlenmesi daha doğru bir teşvik olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir