Petrol fiyatları yükselişte

Arza ilişkin gelişmelerin yön üzerinde etkili olmaya devam ettiği petrol fiyatlarında, yükselişler gözleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Brent türü ham petrolün varil fiyatı, yaklaşık bir haftadır içinde bulunduğu banttaki yatay seyrine devam etse de dünkü kapanışa göre yüzde 0,7 artış kaydetti. Dün güne 107,69 dolardan başlamasının ardından 108,37 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, gelen satışlarla düşüşe geçti ve günü 107,00 dolar sınırından tamamladı. Bugün ise 106,84-107,84 dolar bandında hareket eden Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda 107,78 dolardan işlem görüyor. 

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının bir süredir devam eden yatay görünümünü bugün de koruduğuna işaret ederek, Libya'daki arza ilişkin pozitif beklentilerin fiyatlar üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskının, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimle dengelendiğini belirtiyor. Brent petrolün varil fiyatının 107,80 doların üzerinde kapanış gerçekleştirmesi durumunda 108,70 doların direnç olarak izleneceğini kaydeden analistler, olası geri çekilmelerde ise 107 doların altında 104,30 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. 

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatının ise dünkü gerilemesinin ardından, bugün kayıplarının bir kısmını telafi ettiği görülüyor. WTI'nın varil fiyatı, dün güne 102,87 dolardan başlamasının ardından analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 103,00 doların üzerine çıkmasına karşın, bu seviyelerde tutunamadı ve günü 102,18 dolardan kapattı. Bugün ise dünkü kapanışına yatay bir seviyeden başlayan WTI'nın varil fiyatı, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak petrol stokları öncesinde sınırlı yükselişler kaydederek 102,44 dolardan alıcı buluyor. 

Analistler, jeopolitik gerginliklerin petrol fiyatlarında belirleyici olduğu son günlerde bugün açıklanacak EIA verilerinin önem kazandığına dikkati çekerek, söz konusu verinin üst üste 4'üncü haftasında da gerilemesi durumunda arza yönelik endişelerin artabileceğini ve fiyatları yukarı yönlü baskılayabileceğini aktarıyor. Analistler, WTI'nın varil fiyatının yukarı yönlü hareketinin ivme kazanması için 103,00 doların üzerinde kalıcılık sağlanmasının gerektiğini vurguluyor. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir