Petrol fiyatlarında bir dip daha!

Brent petrolün varil fiyatı 59 doların altına inerek 5.5 yılın en düşük seviyesini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brent ham petrolünün varil fiyatı, küresel arz fazlasının önemli bir azalma belirtisi göstermemesiyle bugün 59 doların altına ve 5.5 yılın en düşük seviyesine indi. 

58,95 dolara kadar gevşeyen Brent petrolü, bu seviyenin görülmesinden sonra bir miktar toparlansa da halen 60 doların altında işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı sabah saat 10:00 itibariyle 59.40 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüş şirketlerin gelecek yıla ilişkin üretim yatırımlarını azaltmalarına rağmen gerçekleşti.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, petrol fiyatlarında gözlenen düşüşü geçici olarak niteleyerek, sektörün geleceği için umutlu olduğunu söylemişti.

OPEC'e dair tartışmalar da devam ediyor

OPEC'ten gelen açıklamalar, petrol arzının 2015'de azaltılmamakla birlikte oluşan arz fazlasının OPEC dışı ülkelerden kaynaklandığının altı çiziliyor. 

Rusya'dan da benzer açıklama geldi ve en büyük üç üretici arasında yer alan Rusya'nın 2015'te arzını kısmayacağı açıklaması da petrol fiyatlarındaki yükselişleri sınırladı. 

Arz fazlasındaki en önemli etken şu anda ABD'de en yüksek düzeyine ulaşmış petrol üretimi ile birlikte kaya gazı olarak öne çıkıyor. Ham petrol stokları ise beklentilerin üzerinde gelirken, talep tarafındaki devam eden yetersizliğin göstergesi olarak yorumlanıyor.