Petroldeki düşüş sektöre 'kemer sıktıracak'

Merkezi İskoçya'da bulunan bir araştırma ve danışmanlık şirketi, petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesinde kalması durumunda, sektördeki harcamaların yüzde 37 azaltılması gerektiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İskoçya'da merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesinde kalması durumunda, petrol sektöründeki harcamaların, borç seviyesinin artmasını önlemek için gelecek yıl yüzde 37 azaltması gerektiğini açıkladı. 

170 milyar dolar kesintiye gidilmeli

Şirketin yayınladığı "Düşük Petrol Fiyatlarının Şirket Harcamaları, Birleşme ve Satın Alma Üzerine Sonuçları" adlı raporda, 2015'te petrol sektöründeki harcamalarda toplam 170 milyar dolar kesintiye gidilmesi gerektiği savunuldu. 

37 uluslarası şirketin nakit akışı yetersiz

En büyük 40 uluslararası petrol şirketinden sadece 3'ünün harcamalarını karşılamak için yeterli nakit akışına sahip olduğu ifade edilen raporda, geçen haftalarda petrol şirketlerinin harcamalarını toplam 9 milyar dolar kestiği de anımsatıldı. 

Düşen petrol fiyatlarının şirketlerin birleşme ve satın almaları üzerine etkisi olacağı kaydedilen raporda, alıcıların yavaşça ortadan kaybolacağı, satıcıların ise istedikleri değerdeki teklifleri alamayacağına işaret edildi. 

2015 harcamaları revize edilmeli

Uzmanlar, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle petrol şirketlerinin proje yatırımlarında kısıtlamaya gideceklerini ve 2015 harcamalarını revize etmelerini öngörüyorlar. 

ABD'li petrol şirketi Marathon, 2015 için yatırım ve petrol arama bütçesini yüzde 20 azalttığını açıklamıştı. Kanadalı Meg Energy, Argent Energy Trust ve Penn West Petroleum adlı petrol şirketleri de petrol fiyatlarında ilerleme oluncaya kadar 2015 için yatırım harcamalarını azaltacaklarını duyurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir