Petrole e-denetim geliyor

Maliye Bakanı Şimşek, "Petrol ve petrol ürünlerinin üretimi veya ithalatından tüketimine kadar geçen aşamaları artık elektronik ortamda denetleyeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, 2015 yılı başından itibaren petrol ve petrol ürünlerine ilişkin tedarik zincirini sürekli takip etmeye hazırlanıyor. Bakan Şimşek'in talimatıyla çalışmalara hız veren Bakanlık, önümüzdeki yıl itibarıyla akaryakıt sektöründe üreticiden ithalatçıya, dağıtıcıdan benzin istasyonlarına kadar tüm mükelleflerden ilgili verileri toplayarak elektronik ortamda denetleyecek ve inceleyecek.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesinde yürütülen ve elektronik denetime doğru geçişin bir aşaması olan uygulama hakkında bilgi verdi. Söz konusu uygulama sayesinde petrol ve petrol ürünlerinin üretimi veya ithalatından tüketimine kadar geçen aşamalarda oluşabilecek vergi kayıp ve kaçaklarını cari dönem içerisinde ve etkin bir şekilde tespit etmeyi hedeflediklerini anlatan Şimşek, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede yeni imkanları da beraberinde getirecek proje kapsamında artık mükelleflerin içinde bulundukları tedarik zincirine göre değerlendirilmeleri mümkün olacak" diye konuştu.

Veri aktarım yazılımı hazır

Bu kapsamda hazırladıkları bir tebliğ ile söz konusu mükelleflere kayıt saklama zorunluluğu getirdiklerini anlatan Şimşek, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek tebliğ sayesinde petrol ve petrol ürünleri ticaretine yönelik en temel bilgileri elektronik ortamda ve oldukça kısa sürede temin etme imkanına kavuşacaklarını bildirdi. 

Bakan Şimşek, proje kapsamında petrol ve petrol ürünlerine ilişkin tedarik zincirinin merkezinde yer alan mükelleflerden veri aktarımına yönelik bir yazılım sisteminin de geliştirildiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Projenin devreye alınmasıyla birlikte Bakanlık tarafından seçilen rafineri ve dağıtım şirketlerine ilişkin bazı verilerin belirli periyotlarda ve sürekli olmak üzere VDK sistemlerine aktarılmasına başlanacak. Sürekli veri verme yükümlülüğü getirilecek mükellefler ile proje kapsamında oluşturulan risk modeliyle incelemeye alınacak mükelleflerden temin edilecek elektronik verilerin analiz ve kontrolüne yönelik yazılım geliştirme çalışmaları ise halen devam ediyor. Bu yazılımın da önümüzdeki yıl kullanılacak şekilde hazır olması için çalışıyoruz." 

"Hedef tüm sektörlerde e-denetim" 

Elektronik denetimle ilgili çalışmaların, etkinlik ve verimlilik artışının elde edilmesine yönelik dönüşümün ilk adımlarından biri olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu nedenle vergi denetimlerini en kısa sürede tüm sektörleri kapsayacak şekilde elektronik ortamda yapmak istiyoruz. Bu kapsamda ilk adımı da attık. Önümüzdeki yıl petrol ve petrol ürünlerinin üretimi veya ithalatından tüketimine kadar geçen aşamaları artık elektronik ortamda denetleyeceğiz. Söz konusu sistemi ülkemizde sorunsuz ve en etkin biçimde uygulamak için dünya örneklerini de sürekli inceliyoruz. Başta İngiltere, Almanya, Kanada ve Hollanda olmak üzere OECD üyesi ülkelerdeki tecrübeler ve güncel eğilimleri sürekli göz önünde tutuyoruz.

Elektronik denetimle VDK bünyesinde yürütülen vergi incelemelerindeki etkinlik ve verimlilik artacak. Bu sayede risk unsurları kısa sürede tespit edilecek, standartlar daha etkin şekilde belirlenecek, veri transferlerinde zaman kayıpları önlenecek ve mükellef-idare ilişkilerinde uyum süreci hızlanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir