'Piyasa' yeni kabine için ne dedi?

Bazı uzmanlar, Numan Kurtulmuş'un üç dönem kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı bilinen Ali Babacan'ın yerine hazırlandığı görüşünde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni kabineyi açıkladı. Piyasada en çok da ekonomi yönetimi merak ediliyordu. Özellikle de Babacan ve Şimşek'in koltuklarını koruması olumlu karşılandı. Bu arada Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Numan Kurtulmuş'un üç dönem kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı bilinen Ali Babacan'ın yerine hazırlandığı görüşü paylaşıldı.

İşte piyasa aktörlerinin değerlendirmeleri...


Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, açıklanan 62. Hükümetin Türkiye'nin güçlenen kurumsallık kültürünü yansıttığını ve ekonomi kadrosunun görevinin başında yola devam ettiğini ifade etti.

Özellikle gelecek yıl G-20 toplantılarının dönem liderliğini yürütecek Türkiye'nin diplomatik arena ve uluslararası ekonomide önemli kazanımlar yapabileceğine işaret ettiğini belirten Yılmaz, "Bu nedenle ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görevini devam ettirmesini ek pozitif gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Geçmiş toplantılarda Türkiye heyetine başkanlık yapan Babacan'ın G-20 toplantılarında yer alacak olması Türkiye'ye kaldıraç etkisi sağlayacaktır" dedi.

İstikrarın artıp siyasi tartışmaların gündemden çıkmasıyla Türkiye ekonomisinin eylül ayında ivme kazanmasını beklediklerini dile getiren Yılmaz, ABD'de yılın ilk çeyreğinde yüzde 2  daralan ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,2 oranında büyüme performansı gösterdiğini anımsatarak, ekonomilerin esnek ve dinamik yapılar olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin de mevsimsel sebeplerle yavaş geçen temmuz ve ağustos aylarının ardından ekonomik faaliyetini eylül ayında artırmasının sürpriz olmayacağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"TCMB’nin İktisadi Yönelim Anketi'nde geleceğe dönük sipariş beklentileri artış eğilimlerini korumakta. İstikrar ortamında eylül ayında hem reel kesim hem de tüketici güven endeksinin artış göstermesi beklenebilir. 62. Hükümet'in işbaşı yapmasıyla TL varlıkların da değer kazanma eğilimlerini sürdürmeleri mümkün. Hisse senetlerinde risk priminin azalmasıyla değer kazanımlarının devam etmesini ve önümüzdeki günlerde TL'nin de veri akışında olumsuzluk olmadıkça dolar karşısında 2,15 seviyesini test etmesini bekliyoruz."

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ekonomi ile ilgili bakanlıklarda değişiklik olmadığını, Ali Babacan'ın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Nihat Zeybekci'nin Ekonomi Bakanı ve Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı olarak yeni kabinede de yer aldığını belirtti.

Açıklanan yeni kabinenin sürpriz isimler içermediğini, özellikle ekonomi ile ilgili bakanlıklarda bir değişikliğin olmamasının piyasaları destekleyebilecek bir gelişme olduğunu ifade etti.

Marbaş Menkul Değerler Araştırmalar Müdürü Üzeyir Doğan

Marbaş Menkul Değerler Araştırmalar Müdürü Üzeyir Doğan ise açıklanan kabinede çok büyük sürpriz olarak nitelendirilecek bir değişimin olmadığını belirterek, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yola büyük oranda eski kabine ile devam ettiğini söyledi.

Ekonomi kanadında ise hemen hemen hiçbir değişim olmadığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Sadece Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Numan Kurtulmuş'un üç dönem kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı bilinen Ali Babacan'ın yerine hazırlandığı izlenimi edinildi. Bu nedenle kabine içinde özellikle Kurtulmuş'tan gelecek açıklamalar yeni dönemde biraz daha dikkatle izlenmeli. Eğer Kurtulmuş'un kabineye giriş amacı bu ise yaklaşık 10 ay sonra ekonomi yönetiminin dümeninde olacağı ve politikaları şekillendireceği bir gerçek.

Piyasa tarafına gelince kabinede çok köklü bir değişim olmayacağı son günlerde biliniyor ve fiyatlamalar buna göre yapılıyordu. Kabinenin açıklanması kısa vadede bu değişim için alınan pozisyonların kar realizasyonu için kapatılmasına neden olabilir. Ancak belirsizliğin ortadan kalkması nedeniyle bu kar realizasyonların çabuk atlatılacağını düşünüyoruz. Yeni yönetimin de kredibilitesini artırmak için ilk günlerde piyasaya güven verecek açıklamalar yapma konusunda biraz daha gayretli olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte içerideki stresin azalmasıyla yurt dışı piyasalarla korelasyonun da yeniden yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır."

Yabancılar kabinedeki ekonomi yönetiminden memnun

Yabancı ekonomistler, 62. Hükümette Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekonomi yönetiminin görevlerini sürdürmesini, ekonomik istikrarın devamı olarak yorumladı.

Toronto Dominion Securities/Richard Kelly

Toronto Dominion Securities’in Avrupa Araştırmalarından Sorumlu Kıdemli Ekonomist Richard Kelly, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ispatlanmış başarılı bir geçmişi olduğunun altını çizerek, "Biz bu isimlerin yeni kabinede yer almasını istikrar göstergesi olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerin son günlerde dışsal kırılganlıkların yoğun olduğu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Kelly, "Ekonomi politikalarının uygulanması açısından piyasalar, ekonomi yönetimin aynı şekliyle korunması gerektiğini düşünüyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yönetiminde Türkiye ekonomisinin ivme kazandığını hatırlatan Kelly, Babacan ve Şimşek’e atıfta bulunarak, "Bu isimler piyasaların başarılarını yakından tanıdığı kişiler. Piyasalar, onların kabinede kalmasını istikrarın bir göstergesi olarak algılıyor. En azından daha fazla istikrarsızlık olmayacağı yönünde bir gösterge" şeklinde konuştu.

Capital Economics/Neal Shearing

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics’in Gelişmekte Olan Ekonomiler Kıdemli Ekonomisti Neal Shearing ise "Piyasalar, yeni kabinede ekonomi yönetiminin korunacağını fiyatlamıştı. Bu nedenle büyük bir hareketlenme yaşanmadı. Ama eğer Babacan’ın kabinede olmayacağı yönünde bir açıklama yapılsaydı piyasalarda sert bir tepki oluşabilirdi" dedi.

Türkiye ekonomisinin gelecek dönemde önünde dışsal kırılganlıklara ek olarak halen cari açığı düşürmek, enflasyonu hedeflenen seviyeye indirmek gibi ciddi zorluklar bulunduğunu anımsatan Shearing, "Kabinede Babacan ve Şimşek’in olmaması hissedilirdi. Bu durum gerçekleşmedi" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir