Piyasalar için ‘beyin fırtınası’

Sermaye piyasaları Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) önderliğinde hafta sonu Sapanca’da yapılacak çalıştay ile yol haritasını çizecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide_-008.jpg

Sermaye piyasalarında kronikleşen yatırımcı ve halka arz sorununa ilişkin bir yandan hükümet ‘vergi teşviği’ ile çözüm yolları ararken, oyunun diğer aktörleri aracı kuruluşlar da bu hafta sonu gerçekleştireceği arama konferansı ile önümüzdeki dönemin yol haritasını çıkarmak için bir araya geliyor. Kısa süre önce statü değiştirerek tek çatı altında toplanan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) üyeleri temmuz ayındaki ilk genel kurul toplantısından sonra tekrar bir araya gelerek, sektörün geleceğini tartışacak. Sermaye piyasalarını büyütmek ana teması ile yola çıkılan çalıştay fikri birliğin yeni yönetiminin ağustos ayında SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ziyaret ettiklerinde ortaya çıktı. Hükümet sermaye piyasalarını büyütme konusunda oldukça kararlı görünüyor. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Babacan’ın açıkladığı 100 maddelik eylem planı sektör temsilcilerini çok heyecanlandırdı. Sektörün büyüme sürecine katkı sağlaması açısından Sapanca’daki bu çalıştay da çok önem kazandı. 

Sermaye Piyasaları Birliği, öncelik olarak meslek kuralları, etik ilkeler ve disiplin yönetmeliğimizin güncellenmesi, finansal işlemlerdeki maliyetlerin azaltılması, vergi uygulamaları, veriler ve istatistiki bilgilerin sektörün tamamını kapsayacak şekilde toplanması ve yayınlanması, TEFAS platformunun hayata geçirilmesi, komisyon ve masraf uygulamalarına ağırlık verecek. Ayrıca sermaye piyasalarında algı yönetimi ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasının yanısıra İstanbul Finans Merkezi projesine de destek olacak. 

YENİ BAŞKANIN İLK İCRAATI 

Birliğin yeni başkanı İlhami Koç’un ilk icraati olan konferansta sektör temsilcileri oldukça hararetli tartışmalarla epeyce terleyecek gibi görünüyor. Ne diyelim umarız bu kez sektör aradığı yolu bulur ve en azından İSO 1000’deki şirketlerin halka açılması ve 2023’teki 200 milyar dolarlık sermaye piyasası büyüklüğüne ulaşma hedefinin ilk adımı Sapanca’da atılır.

Arama konferansı nedir?

İki gün boyunca dış etkenlerden uzaklaşan sektör temsilcilerinin bugüne kadar biriken sorunları ve çıkış yollarını özgürce ele almaları konferansın yararlı olmasını sağlayacak. Türkiye’de büyük holdinglerin zaman zaman başvurduğu dünyadaki büyük kurumsal şirketlerin sürekli olarak kullandıkları arama konferansı yöntemi şirketler açısından oldukça yararlı oluyor. Arama konferansının amacı, normal olarak direkt ilişkide bulunmayan kişileri bir araya getirip, onları katılımlı bir tasarım ve problem çözme süreci içine sokması olarak tanımlanıyor. Arama konferansı klasik bir konferans türü değil. Uzun konuşmalar yapılmıyor. Ayrıca katılanların da uzman olmaları gerekmiyor. Katılımın gönüllü olması esas alınıyor. Katılımcıların rahat giysiler giymesi ve katılanların işyerinden ve ailelerinden uzakta 2,5-3 gün aynı mekanda kalmaları tavsiye ediliyor.

Her kesimden temsilci olacak

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, yatırımcıyı temsil eden sivil toplam kuruluşları, üyeler ve akademisyenlerin de katılacağı duyurulan çalıştayda; ana tema sermaye piyasalarını büyütmek olacak ve bir yol haritası çıkarılacak. Alt tema olarak da bu hedef doğrultusunda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin stratejisi ve eylem planı oluşturulacak. Tüm katılımcılar sermaye piyasalarının büyümesi konusunda beyin fırtınası yapacak. Çalıştayda sektörün en önemli sorunu olan bireysel ve kurumsal yatırımcı eksikliği gündeme gelecek. Bilindiği gibi, düzenleyici kurumlar sektörün kurumsal yatırımcı ile büyümesini istiyor. Öte yandan, özellikle son yıllarda hem hükümet hem de özel sektör tarafının üzerinde durduğu ancak bir türlü hedefl ere ulaşılamadığı halka arz konusu da konuşulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir