Piyasaların ajandası yine dolu

Küresel piyasalar, başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam verisi olmak üzere yoğun veri takviminin olduğu haftaya, Asya borsalarındaki pozitif seyirle başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları yeni haftaya yükselişle başlarken, küresel piyasalar bugün başlayarak hafta boyu devam edecek olan yoğun veri ve haber trafiğine odaklandı. Bu hafta ECB'nin yanında İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları (BoE, BoJ) toplantıları, imalat sanayi PMI verileri, ABD'de ADP özel sektör istihdam ve tarım dışı istihdam verileri başta olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak gündem maddeleri olduğunu belirten analistler, Ukrayna-Rusya gerginliği başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin de takip edileceğini kaydediyor.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde hisse senedi piyasaları yükseliş kaydederken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri haftayı yüzde 2,35 seviyelerinde tamamladı. ABD'de bugün açıklanacak önemli bir veri olmadığını aktaran analistler, endekslerin haftalık bazda 4 haftadır devam eden yükseliş eğiliminin korunmaya çalışılacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında geçen haftanın son işlem gününde Euro/dolar paritesi temmuz 2013'ten bu yana yaptığı en düşük haftalık kapanış olan 1,3133'den haftayı tamamlarken, hisse senedi piyasaları sınırlı da olsa yükseldi.  Bugün Almanya'da açıklanan 2. Çeyrek GSYH'nın yüzde 0,8 ile beklentilere paralel artış kaydetmesinin ardından Euro/dolar paritesi yatay bir seyir izlerken, perşembe günü açıklanacak ECB faiz kararı bu haftanın ana gündem maddesi olarak öne çıkıyor.

Yurt içi piyasalarda ise BIST 100 endeksinin cuma günkü yüzde 0,65'lik düşüşüne karşın haftalık bazda yükseliş kaydetmesi ve yükseliş trendini ikinci haftaya taşımasının, yeni haftanın açılışını pozitif etkileyebileceğini ifade eden analistler, 81.500 seviyesinin orta ve uzun vadeli görünüm açısında kritik direnç konumunda olduğunu kaydediyor.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı imalat sanayi PMI

 

Bu konularda ilginizi çekebilir