Piyasaların gözü bir sonraki adımda

Düşük enflasyon endişeleri taşıyan Fed’in bugün sona erecek toplantısında faizi koruması, varlık alımını sonlandırması ve piyasayı rahatlatıcı ifadeler kullanması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Piyasalar, “ABD Merkez Bankası (FED) faiz artırımından vazgeçer mi, öteler mi ya da yeni bir varlık alım politikası mı gündeme gelmeye başlar” hesaplamaları yapıyor. Fed’in para politikasını değerlendirdiği dün başlayan ve bugün sonuçlanacak Açık Piyasa Kurulu (FOMC) toplantısında tahvil alım programının sonlandırması bekleniyor. Yatırımcılar Fed’in faiz artırımının gelecek yılın sonlarından önce gelmeyeceğini tahmin ederken, çok sayıda Fed üyesi faiz artırımı için hala 2015 ortasına işaret ediyor. 

Fed, finansal piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu ve enflasyon beklentilerinin gerilediği bir ayın ardından faiz oranları artırılmadan önce daha uzun beklenmesinden yana olduğunu yineleyeceği tahmin ediliyor. ABD’de zayıf seyreden enflasyon, Avrupa ekonomisinin güçsüz durumu ve doların değer kazanmasının ardından yatırımcılar ABD ekonomisinde toparlanmanın güçlenmeye devam ettiği şeklinde Fed’in daha önce yaptığı değerlendirme üzerindeki risklerin nasıl ifade edileceğine odaklanıyor. ABD ekonomisinde toparlanmanın güçlenmesi merkez bankasının gelecek yıl ortasından itibaren faiz artırmaya başlayabilmesinin ön koşullarından biri olduğu için konuya dair ifadeler yakından izleniyor. ABD’deki ekonomik görünüme dair risklere de dikkat çekmesi beklenen ancak ekonomik göstergeler veya faiz oranlarıyla ilgili beklentilerini güncellemeyecek olan Fed’in faiz artışının zamanlaması konusunda özellikle ‘kayda değer’ ifadesini koruyup korumayacağı merak ediliyor. 

TD Securities ekonomisti Millan Mulraine müşterilere gönderilen bir notta, “Fed açıklamasının genel tonu güçlü dolar, küresel yavaşlama ve deflasyonist etkilere bağlı olarak karşı karşıya kaldığı koşullar nedeniyle, desteklerin devam etmesinden yana olmalı” dedi. 

TD Securities ABD Stratejisti Gennadiy Ferley ise konuya ilişkin, “Son gelen düşük verilerin, Fed politikasında çok fazla etkisi olacağını düşünmüyorum” dedi. Son iki ay aşağı yönlü revizeler nedeniyle iyileşme hızında yavaşlama görülmesine rağmen verilerin altındaki nüansın oldukça sağlam olduğuna işaret eden Ferley, Fed’in, 15 milyar dolarlık son dilimi de sonlandırarak varlık alımlarını tamamen bitirmesini beklediklerini ifade etti.

Fed belirsizliği hisse ihraçlarını yüzde 38 düşürdü

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Fed'in faiz artırımına ilişkin belirsizlikler ve küresel ekonomiye yönelik endişelerle artan finansal dalgalanmanın hisse senedi ihracını dünya genelinde yüzde 38 düşürdüğünü açıkladı. Moody’s’ açıklamasında, yılın 2. çeyreğinde 1,1 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşen küresel hisse senedi ihracının 3. çeyrekte 804 milyar dolara gerilediğini ortaya koydu. 4. çeyrekte de düşme eğiliminin devam edebileceği belirtildi. Rapor, ihraçların hem gelişmiş hem gelişen ülkeler kategorisinde gerilediğine işaret ederken, en ciddi düşüş Euro Bölgesi’ndeki yüksek getirili hisselerde yaşandı. Raporda, bu tür hisse senetleri ihracının bir önceki çeyreğe göre yüzde 69 oranında azaldığı ifade edildi.

Varlık alımı sonlanmazsa 

Fed, 15 milyar dolarlık son dilimin 10 milyar dolarını sonlandırıp 5 milyar dolarını devam ettirirse piyasalar buradan ‘varlık alımına dair önümüzdeki dönemlerde yeni adımlar atılabilir’ sonucunu çıkartır. 2015 yılında beklenen faiz artırımının ötelenebileceği intibası ortaya çıkar.   

Varlık alımı biterse

Fed’in varlık alımını sonlandırması piyasaya, mevcut riskleri bilmelerine rağmen politikalarında değişiklik yapmayacakları mesajını verecektir. Bu mesaj doları güçlendirir, emtialar ve borsalar düşer. Gelişmiş ekonomilere negatif etkilerinin hafta sonuna kadar sürebilir.     

Varlık alımı biter, ton yumuşar

Fed'in mevcut politikalarında değişikliğe gidebileceğine yönelik birtakım sinyaller vermesi de olası. Varlık alımı biter ancak ‘kayda değer’ bir süre ifadesi çıkar ve defl asyonist baskılara vurgu yapılarak faizler uzunca bir süre düşük kalacak ifadesi gelirse, bu, doların zayıfl amasına yol açar.

Bu konularda ilginizi çekebilir