Piyasaların gündemi yoğun

Yurt içinde en önemli gündem maddesi yeni kurulacak kabineye ilişkin haber ve açıklamalar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasaların ağustos ayının son haftasında yoğun veri akışını takip edeceği belirtilirken, yurt içinde en önemli gündem maddesinin yeni kurulacak kabineye ilişkin haber ve açıklamalar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı olması bekleniyor.

ABD'de ağustos ayının üç haftasında dolar ve hisse senedi piyasaları pozitif bir seyir izlerken, faizlerde ise düşüş eğilimi dikkati çekti. ABD'de ağustos ayının son haftasında başta perşembe günü açıklanacak 2. çeyrek GSYH olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini ifade eden analistler, son üç haftayı yükselişle tamamlayan hisse senedi piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in dengeli ve para politikası açısından yeni bir ipucu vermeyen açıklamalarının ardından pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin Jackson Hole'da yaptığı konuşmada, ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar atılabileceğine yönelik söylemlerinin etkisiyle avro/dolar paritesi düşüş eğilimini devam ettirdi ve 9 Eylül 2013 tarihinden beri gördüğü en düşük seviye olan 1,3185'e kadar geriledi. Bugün Almanya'da açıklanacak IFO endekslerinin takip edileceğini belirten analistler, geçen haftayı yükselişle tamamlayan hisse senedi piyasalarının cuma günü etkili olan kar satışlarına karşın teknik olarak haftalık bazda pozitif bir kapanış yaptığını kaydediyor.

Asya borsaları genel olarak yeni haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izliyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi şu dakikalarda yüzde 0,40 yükselişle cuma gününün kayıplarını telafi ederken, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,60 düşüşle işlem görüyor.

TCMB'nin faizleri değiştirmeyeceği tahmin ediliyor

Yurt içi piyasalarda ise bu hafta siyasi gelişmelerin ve TCMB Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak faiz kararının yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Çarşamba günü açıklanacak PPK faiz kararı öncesinde bugün sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, yeni kurulacak kabine ve ekonomi yönetimine ilişkin haber ve açıklamaların ise odak noktasında olacağını belirtiyor.  

TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında politika faiz oranı 50 baz puan indirilerek yüzde 8,25'e düşürülmüştü.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı konut satış istatistikleri  

11.00 Almanya, ağustos ayı IFO endeksleri

14.30 Türkiye, ağustos ayı reel sektör güven endeksi   

14.30 Türkiye, ağustos ayı kapasite kullanım oranı

15.30 ABD, Chicago Fed temmuz ayı aktivite endeksi  

16.45 ABD, ağustos ayı imalat dışı PMI endeksi

17.00 ABD, temmuz ayı yeni konut satışları  

17.30 ABD, Dallas Fed temmuz ayı aktivite endeksi