Politika faizi değişmedi, 'koridor' daraldı

Merkez Bankası, piyasaya verdiği paranın faizini yüzde 8.25 seviyesinde tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 12’den yüzde 11.25’e indirdi. PPK, "Kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruş daha simetrik bir koridor içinde sürecek" değerlendirmesini yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, yüzde 8.25 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizini değiştirmedi. Politika faizinde indirim yapılmaması piyasada fiyatlanmış durumdaydı.

Ancak, TCMB, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 12’den yüzde 11.25’e düşürdü. Yani marjinal fonlama faizinde sürpriz 75 baz puanlık indirime gidilmiş oldu.

Koridorun alt bandı borç alma faiz oranı ise 7.50 seviyesinde kaldı.

Öte yandan açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5’ten yüzde 10,75’e indirildi.

TCMB'den yapılan değerlendirmede; geçen yıl döviz kurlarındaki yükselişin kademeli etkilerinin azaldığı belirtildi. Buna karşın gıda fiyatlarındaki yükselikliğin ve enflasyondaki iyileşmeyi geciktirdiği vurgulandı.

Açıklamada, enflasyon görünümü iyileşene kadar getiri eğrisinin yatay tutulması için sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulandı.

Dolar iki haftanın en düşük seviyesini gördü

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesine karşın politika faizinde herhangi bir indirim yapmaması ardından 2.1525'e kadar gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Faiz kararının ardından gösterge tahvil yüzde 8.93, dolar 2,1550 seviyesinde işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir