Polonya ticaret heyeti İZTO'yu ziyaret etti

Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuc, Polonyalı İşadamlarından oluşan bir heyet İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Türkiye ile Polanya arasındaki ticaret dengesinin Polonya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasından bu yana Türkiye'nin aleyhine geliştiğini söyledi. 

Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuc, Polonyalı İşadamlarından oluşan bir heyet İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Akdurak, Türkiye ile Polonya arasındaki ticaretin 2000 yılından bu yana sürekli arttığını belirtti. Akdurak, "2000-2013 yılları arasında Polonya'ya ihracatımız 11 kat, Polonya'dan ithalatımız ise 19 kat arttı. İki ülke arasındaki ticaret dengesi Polonya'nın AB üyesi olmasından bu yana Türkiye'nin aleyhinde gelişiyor" dedi. 

Türkiye'nin geçen yıl Polonya ile ticarette yaklaşık 1.1 milyar dolar ticaret açığı verdiğini kaydeden Rebii Akdurak, "2013 yılında Polonya'ya ihracatımız 2 milyar dolar, Polonya'dan ithalatımız ise yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. İki ülke arasında 5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor" diye konuştu.  

Akdurak, Türkiye'de Polonya sermayeli 91 firmanın yatırımının bulunduğunu, bu ülkedeki Türk firma sayısının ise 160 adet olduğunu dile getirdi.  

Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch ise iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu söyledi. Geride kalan 600 yıla bakıldığında 25 yılın savaşlarla, 575 yılın da barış içinde geçtiğine dikkati çeken Cieniuch, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli büyümesinin önem taşıdığını dile getirdi. Cieniuch, ülkelerinde yatırıma gelecek Türk firmalarına her türlü desteği vereceklerini ifade etti.  

Konuşmaların ardından Türk ve Polonyalı işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir