Prof. Dr. Memduh Yaşa

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Prof.Dr. Memduh Yaşa’yı kaybettik. Memduh Yaşa sadece iyi bir üniversite öğretim üyesi değildi. Devlette ve özel sektörde deneyim, görüş ve değerlendirilmelerinden yararlanılan bir bilge kişi idi. 

Üniversite dışında Ankara’da devlete, İstanbul’da özel sektördeki kuruluşlara ve firmalara destek verdi. Yardımcı oldu. Hürriyet gazetesindeki bağı nedeniyle medya ile de yakınlığı vardı. 

Memduh Yaşa, 1919’da Siirt’te doğdu. İlk ve ortaokulu Siirt’te okudu. İstanbul Şişli Terakki’de başladığı lise tahsilini İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde 1936-1937 ders yılında bitirdi. 1937-1938 ders yılında, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 14 Aralık 1936 yılında eğitime açılan İktisat Fakültesi’nin ikinci dönem öğrencisidir. 

1941 yılında İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 

Fakülteden mezun olduktan sonra sınava girerek Gümrük ve İnhisarlar Vekâleti Müfettiş Muavini oldu. Yine sınavla müfettişliğe yükseldi. 1950 Ekim ayına kadar bu görevde kaldı. 

Bir yıl Sümerbank’ta Müessese Müdür Muavinliği ve sonra İstanbul Ticaret Odası Etüt Şubesi Müdürlüğü yaptı. 

Müfettiş olduğu sırada doktora kurlarına devam etti. 1947’de “Vasıtalı Vergiler: Devlet Vergi Sisteminde Vasıtalı Vergilerin Yeri” isimli doktora tezini ve doktora imtihanını vererek Dr. unvanını aldı.

“Amme Borçlarında Artış Temayülü” isimli doçentlik Tezi 1952’de jüri tarafından ittifakla kabul edildikten sonra doçent oldu. Aynı yılın sonunda eylemli doçent tayin edildi. 

Kısa bir müddet sonra da bilgi ve görgüsünü artırmak için Fransa ve İngiltere’ye gönderildi. Fransa’da Prof. Laufenburger ve Prof. Perroux’nun yanında bir sene üç ay çalıştı. Daha sonra İngiltere’ye geçti. London School of Economics’in seminer çalışmalarını takip etti. 1954-1955 seneleri içinde İşletme Enstitüsünde bulundu. 

27 Mayıs 1960 askerî darbesinin ardından kurulan askerî yönetim 147 öğretim üyesini üniversitelerden ihraç etti. Görevine son verilenler arasında Emin Bilgiç, Ali Fuat Başgil, Sabahattin Eyüboğlu, Yavuz Abadan, Nusret Hızır, Tarık Zafer Tunaya, Mina Urgan, Haldun Taner ve Memduh Yaşada vardı. 1962 yılında çıkarılan yasayla öğretim üyelerine geri dönüş hakkı tanındı. 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Prof. Dr. Memduh Yaşa, Bilderberg (Türkiye) üyesidir. Memduh Yaşa’nın üniversite dışında renkli bir yaşamı oldu. Başbakan Menderes ‘in Ekonomi eski Başdanışmanlığı, Hürriyet Gazetesi Mali Müşavirliği, Akbank Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı sorumluğunu taşıdı. 

Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nı (SİSAV) kurdu. Uzun yıllar başkanlığını yaptı. 

DYP’den milletvekili olarak seçildi. 

Memduh Yaşa gerçek bir entelektüel idi. Her gün yabancı gazeteleri okur, yabancı radyo ve TV kanallarından dünyada olan biteni izlerdi. 

Ekonomi ve maliye dışında, sanata ve kültüre büyük ilgi duyardı. Hat sanatı ile eski Türk ressamlarının eserleri konusunda uzmanlığı vardı. 

İktisat Fakültesi’nin en parlak dönemlerinde, hocalığı ile öne çıkan, talebelerinin ders almakla kendilerini şanslı gördükleri bir hocaları idi. 

Ben öğrencisi olamadım. Ama görüş ve değerlendirmelerinden, sohbetlerinden çok yararlandım. 
Allah rahmet eylesin. 

Karısı Suna Yaşa ile oğlu Ahmet Yaşa’ya başsağlığı dileklerimi sunuyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018