Putin'den Avrupa 'gaz' taahhüdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin hiç bir zaman kriz nedeni olmayacağını vurgulayarak, Avrupa'ya gaz sevkıyatında tüm sorumluluklarını yerine getireceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz seykiyatında Avrupa'ya karşı tüm sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi.

Uluslararası düşünce kuruluşu Valdai'nin Soçi'de düzenlediği programa katılan Putin, "Rusya hiçbir zaman kriz nedeni olmayacak. Avrupa'ya gaz sevkitatında tüm sorumluluklarımızı dikkatli ve zamanında yerine getireceğiz" dedi.

Putin, önümüzdeki hafta Brüksel'de düzenlenecek Rusya-Avrupa Birliği-Ukrayna gaz müzakerelerinden olumlu bir netice çıkmasını umut ettiğini belirterek, "Eğer böyle olursa hiçbir sorun yok ve olamaz ama anlaşma sağlanamazsa bizim transit borularımızdan izinsiz gaz kullanımı riski söz konusu olur, bunun neticesinde de kriz çıkabilir ki biz bunu hiç istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmasında Ukrayna'da yaşanan gelişmelere değinen Putin, şu anda en önemli konunun Ukrayna'da savaşın tam olarak durdurulması olduğunu kaydetti.

"ABD bindiği dalı kesiyor"

Putin, ABD'nin Rusya'ya yaptırım uygulayarak, "bindiği dalı kestiğini" söyledi.

ABD'nin refahının büyük ölçüde ona güvenen yatırımcıya, yabancı dolar milyarderlerine ve Amerikan tahvillerine bağlı olduğunu anlatan Putin, bu güvenin açıkça sarsıldığını ileri sürdü. Putin, birçok ülkenin dolardan kaçarak, alternatif para birimleri arayışına girdiğini savundu. 

Batı'nın kendi eliyle oluşturduğu riskleri oradan kaldırmak için her seferinde daha fazla bedel ödediğine vurgu yapan Putin, "Zamanında onlar Afganistan'da Sovyetler Birliği ile soğuk savaşta aşırı grupları desteklediler, bu gruplar El-kaide ve Taliban çıktı" diye konuştu. 

Putin, son yaşanan gelişmelere baktığında, Batı'nın kendi yanlış politikasının bedelini ödediği izlenimine kapıldığı ifade etti.