Radyasyonlu atıklar toprağa mı gömüldü?

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Tabip Odası, "radyoaktif atık" iddialarına ilişkin kapsamlı araştırma yapılmasını talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İZMİR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Tabip Odası, radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddia edilen Gaziemir'deki tesiste kapsamlı araştırma yapılması ve atıkların bölgeden uzaklaştırılmasını talep etti.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil İnay Kınay ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Balcı, radyoaktif ve zehirli atıklar konusunda İzmir Tabip Odası'nda basın açıklaması yaptı.
 
Ortak açıklamayı okuyan Ceyhun Balcı, İzmir'in Gaziemir ilçesinde atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasında "nükleer reaktör atığı" bulunduğu iddialarını hatırlatarak, "Henüz nükleer reaktör olmayan ülkemize bu atıkların nasıl sokulmuş olduğu, araştırılması gereken bir durumdur" dedi.
 
Atıkların çevre ve toplum sağlığına etkisinin araştırılması gerektiğine işaret eden Balcı, açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Sürecin başından bu yana yetkililerin sergilemekte olduğu ilgisiz, edilgen ve saydamlıktan yoksun tutum kaygılarımızı artırmaktadır. Böylesine ciddi bir durum karşısında Gaziemir'de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır? Bugüne dek çevreye ve topluma zararları konusunda gerekenler yapıldı mı? Yapılması gerekenler yerine getirildi mi? Çevre ve toplum sağlığı konusunda ciddi kararlar alınması gerekmektedir."
 
Halil İnay Kınay da TBMM Çevre Komisyonu'nun bölgede inceleme yaptığını, ancak daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu savundu.
 
Kirlilik testi yapılması gerektiğini ileri süren Kınay, "Alanı toprakla örterek kirliliği engelleyemezsiniz. Atıkların havaya ve suya karışmasını da önlemek gerekiyor" diye konuştu.
 
DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör de sadece radyoaktif maddelerin değil diğer atıkların toplum sağlığı açısından kaygı verici olabileceğini, ancak detaylı bir çalışma ile sorunun anlaşılabileceğini kaydetti.
 
Basın açıklamasına telefonla katılan nükleer reaktör mühendisi Prof. Dr. Tolga Yarman da radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiasını "vahim bir olay" olarak nitelendirdi.