Rahim ağzı kanseri hastaları, kapalı ameliyatla şifa bulacak

Kocaeli'de Güney Koreli ve Türk hekimlerin göbek deliğinden iki santimetrelik kesiyle gerçekleştirdiği kapalı sinir koruyucu rahim ağzı kanseri ameliyatının yaygınlaştırılması amaçlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (KDDH) Güney Koreli ve Türk hekimlerin göbek deliğinden iki santimetrelik kesiyle gerçekleştirdiği kapalı sinir koruyucu rahim ağzı kanseri ameliyatının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. 

KDDH Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şefi Doç. Dr. Ahmet Kale, ameliyat öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez göbek deliğinden 2 santimetrelik kesiyle sinir koruyucu rahim ağzı kanser ameliyatı yapacaklarını söyledi. 

Ameliyat edilen hastalarda kozmetik sonuçların mükemmel olduğunu belirten Kale, "Sanki ameliyat olmamış gibi. Ağrı sonuçları mükemmel hatta hasta ertesi gün evine gidebilir. Mesane ve bağırsak fonksiyonu bozukluğu olmuyor. Cinsel aktiviteler etkilenmiyor. Üst düzey bir ameliyat... Bu tekniğin uygulanmasına start verdik, arttırarak devam ettireceğiz. Güney Koreli Prof. Dr. Yoon Soon Lee ve ekibiyle 2 rahim ağzı kanser ameliyatı yapacağız" diye konuştu. 

"Türkiye'de ilki gerçekleştiriyoruz" 

Kale, rahim ağzı kanserlerinin artık kapalı ameliyatla tedavi edileceğini dile getirerek, açık ameliyatla hastanın ayağa kalkmasının 15 gün sürdüğünü vurguladı. 

Kale, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Türkiye'de ilki gerçekleştiriyoruz. Bazen sinir korunmadığı zaman mesane ve bağırsak fonksiyonlarındaki sorun kalıcı olabiliyor. Hasta 6 ay, 1 sene hatta ömür boyu tuvalet ihtiyacını giderirken zorluk hissedebiliyor. Sinir koruyucu ameliyat yaptığınızda hasta ertesi gün evine, birkaç gün sonra işine gidebilir. Kozmetik sonuçları da iyi. Genç hastaya uyguladığınızı düşünün, hiçbir kesi izi yok. Normalde hastanemizde 30 göbek deliğinden ameliyat yaptık ama bunların hepsi kanser olmayan vakalardı. 

Şu andan itibaren ilk kez kanser vakalarına ve sinir koruyucu tek port ameliyatı yapacağız." 

Güney Koreli Prof. Dr. Lee de ameliyatın göbek deliğinden girilerek yapıldığını, hastanın yoğun ağrı hissetmediğini vurguladı. 

Kapalı ameliyatla hastanın mesane, bağırsak ve cinsel fonksiyonlarının korunduğuna dikkati çeken Lee, Koreli ve Japon doktorların tekniği çok iyi uyguladığını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir