Referandumda Yunan Halkı yüzde 61 HAYIR deyince

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Sonucu merakla beklenenYunanistan’daki referandum halkın yüzde 61’inin “HAYIR” demesiyle sona erdi. Bu sonuç karşısında yeni gelişmeler ve yeni değerlendirmeler oldu/oluyor...

Bunların başında “Evet çıkarsa istifa ederim” diye Yunanistan’ın Maliye Bakanı Yannis Varufakis’in yüksek “Hayır” oylarına karşı istifa etmesi oldu. Varufakis, bu tutumunun  ”Minister no more/ Artık Bakan değilim” kısa açıklamasıyla ortaya koydu. Bu tutumunun Avrupa’da müzakere grubunun kendisinden hoşlanmaması karşısında yeni dönemde dostu Başbakan Çipras’ın elini rahatlatmak için attığı bir adım olarak değerlendirildi. Varufakis’in yerine gelebilecek ismin Sryza’nın merkez komite üyesi daha uzlaşmacı olabileceğine inanılan Öklid Çakalatos olacağı tahminleri yapıldı.  Osford doktoralı Çakalatos Sryza içersinde referandum öncesi “evetçiler” arasında yer aldığı için yeni müzakere döneminin yumuşak başlamasına yol açacağı yorumları yapılıyor. Bakanlığının bugünkü Euro bölgesi bakanları ile yapılacak zirve sonrası açıklnmsı bekleniyor.

İkinci istifa “EVET” kampanyası yürüten Yeni Demokrasi lideri Samaras’tan geldi. “Hayır” sonucu çıkınce istifasını verdi. “EVET” kampanyası yürüten diğer parti yöneticileri Sryza’ya destek verecekleri yönünde açıklamalar yaptılar.

Yunanistan referandumunun ardından Avrupa Borsaları düşüş gösterdi. Almanya Frankfurt borsası yüzde 1.27 ile en düşük, İtalya Milano borsası yüzde 2.71 en yüksek düşüş gösterdi. İstanbul borsası ise düşüş değil çok küçük artış göstererek pozitif ayrıştı. Bütün dünyada olumsuz gelişmeler olur ülke para birimleri değer kaybederken, biz olumlu bir ayrışma yaşadık dün öğle saatlerinde dolar 2.68.50 TL  seviyesindeydi. Bu pozitif ayrışmaya, koalisyon gönüşmelerinin başlayacak olması neden gösterildi.

AB cephesinden ve Almanya’dan ilk tepkiler farklılıklar gösterdi. Yunaistan’ın eurodan çıkışının hızlanacağı değerlendirmeleri ile tam tersine euroda kalmasının güçlendiği yorumları da yapılıyor. 
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Lambsdorff demeçte, “Yunanstan’ın ayrılması Euro bölgesini güçlendirecektir” derken, Commerzbank  baş ekonomisti Kraemer, “Yunanlılar AB ile uzlaşmaya karşı oy veriyorsa olası gelişme Yunanistan’ın süreç sonunda euro bölgesinden ayrılması olacaktır.” değerlendirmesini yaptı. GP Morgan, Oxford  Economics gibi kuruluşlarda Yunanistan’ın euroden çıkacağı yorumunu yapıyorlar. Goldman Sachs ise referandum sonucunu eroda kalmayı güçlendiren bir sonuç olarak değerlerdiriyor. Birçok Avrupalı yayın organında da Yunan halkının kararının “Euro bölgesi kreditörleri için karar zamanı geldi. Zorlu bir seçimle karşı karşıyalar” yorumları yer aldı.

Referandum sonrası dün Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile görüşme sırasında ara veren Çipras, Fransız Cumhurbaşkanı Hollande ile bir telefon konuşması yaptı, dün ayrıca Hollande-Merkel birlikte bir değerlendirme yaptılar.

Bugün Yunanistan’dan yeni paket bekleyen Avrupalılar,  Euro Bölgesi liderler zirvesinde konuyu ele alacaklar.

Bakalım referandum sonrası , Varufakis’in istifasının da ardından bu biraraya gelme, anlaşma için yeni ve olumlu bir adım başlangıcına yol açacak mı?
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar