Rekabeti deniz suyu ile yakalayacak

Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan İzmirli turizmciler, su maliyetlerini düşürmek için İZKA desteğiyle tesislerinde deniz suyu kullanacak. Sektör temsilcileri proje ile su maliyetlerinin yüzde 60-70 oranında azalacağını düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Artan kuraklık ve su alarmı Egeli turizmcileri çare aramaya itti. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği’nin (ETİK) İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu’ndan turizmcinin artan su maliyetlerini düşürmek için denizden kullanma ve içme suyu elde edilmesine yönelik önerisi destek gördü. ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler’in önerisi kuruldan oy çokluğuyla geçerek İZKA’nın bir sonraki proje aşamasında ‘denizden su elde etme ve tesislerin bundan faydalanması’ başlığıyla kabul gördü. Turistik tesislerin kullandığı suyun son derece pahalı olduğuna dikkat çeken ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “İzmir’de tonu 10 TL’ye yakın olan kullanım bedeli, Kemer’de 2,5 TL, İstanbul’da 4,5 TL, Muğla’da ise 3,5 TL. İzmir, Türkiye’nin sektördeki en pahalı suyunu kullanıyor. Sektör bu nedenle rekabet gücünü kaybediyor. Bu da kent turizminin gelişimini doğrudan etkiliyor. İZKA ile bu sorunu çözeceğine inanıyorum” dedi. 

Bölgeye yatırımcı çekerken pahalı suyun izahını yapamadıklarını kaydeden İşler, “İzmir olarak finans merkezi ve kongre merkezi hedefini İstanbul’a, kitle turizm liderlik hedefini Antalya’ya kaptırdık, futbol liginde Altay ve Göztepe’yi yok ettik. Şimdi de turizm liginden düşüyoruz. 5 yıldan beri su parasına isyan ediyoruz, sesimizi kimse duymuyor. Altyapının kaçaklarından oluşan su maliyetlerinin bizim faturalarımıza zam olarak yansıması hukuki ve adil değil. Artık taşıma sularla, traktörlerle veya artezyen sularıyla çözüm bulamadığımızdan dolayı sektör olarak İZKA Kalkınma Kurulu toplantısında denize yakın kıyılarımızdaki tesisler adına denizden kullanma ve içme suyu elde edilmesi için proje önerisinde bulunduk. Kurul da bu önerimizi kabul etti” diye konuştu. İşler, özellikle Pamucak bölgesinde aquaparkların çok su tükettiğine, bu tesislerin 300-500 bin TL su parası ödediğine dikkat çekti.

Yatırım maliyeti bize 4-5 sezonda geri döner 

Sahil bandındaki otellerin İZSU’dan Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandığını anlatan İşler, “İzmir Büyükşehir Belediyesi hatların eskiliği, uzak sahillere taşıma maliyetlerinin yüksekliği, kayıp ve kaçak su maliyetlerinin su faturasına yansıtıldığını belirtiyor. Turizmde çağ atlatmak istiyoruz. Ancak su ve elektrik maliyetlerini gören yatırımcı diğer illere gidiyor. İzmir de istediği yatak kapasitesine ulaşamıyor. İZKA böyle bir program açarsa diğer turizm illerine de öncü oluruz. Bu tesisler kapasitelerine göre belediyenin sattığı sudan yüzde 60-70’lere varan bir tasarruf sağlıyor. Belediyeden 10 TL’ye aldığımız suyu bu tesisler ile 4-5 TL’den kullanabileceğiz. Yatırım maliyeti bize 4-5 sezonda geri döner. Duşlarda ve havuzlarda atık su olarak değil de arıtma ile bahçelerde sulama suyu olarak kullanımının sağlanması ile yeraltı kaynaklarını da koruyan bir kaynak yaratmış olacağız. Bodrum, Marmaris, Muğla’daki oteller ile rekabet eder hale geleceğiz. Fiyat avantajı ile daha iyi hizmet sunabileceğiz” şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir