'Rekolte düşüklüğü fındık sektörünü olumsuz etkileyebilir'

Fındıkta oluşan düşük rekolte başta çikolata üreticileri olmak üzere sektörün diğer paydaşlarını olumsuz etkileyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Karadeniz'de mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk hava ve zirai donun düşük rekolteye yol açmasının, fındık sektörünü olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. 

Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındığın az olmasının hem üreticiyi hem de sanayiciyi bazı noktalarda sıkıntıya soktuğunu söyledi. 

Fındığın en fazla çikolata sanayisinde kullanıldığını anlatan Soydan, şöyle konuştu: 

"Biz üreticiler olarak fındığa sadece kendi penceremizden bakmıyoruz. Böyle olağanüstü durumlarda dünya fındık sektörünün de penceresinden bakmaya gayret gösteriyoruz. Şu an görüyoruz ki fındıkta oluşan düşük rekolte başta çikolata üreticileri olmak üzere sektörün diğer paydaşlarını olumsuz etkileyecektir. İşte basından takip ediyoruz, fındık fiyatlarına bağlı olarak çikolata fiyatlarında oynamalar yapılacağı tartışılıyor. Bunu zaten tahmin ediyorduk. Çünkü fındığın az olması doğal olarak çikolata sektörünü etkileyecektir." 

"Üretici de olumsuz etkilenecek" 

Soydan, oluşan düşük rekoltenin fındığın sanayi ayağı kadar üreticiyi de olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, "Yüksek kesimlerde göç hadiseleri yaşanacaktır. Üretici ister istemez yeni sezona kadar geçimini bir şekilde sürdürmeye çalışacaktır" dedi. 

Ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı alan bazlı gelir desteğinin erken ödenmesi taraftarı olduklarını ifade eden Soydan, şunları kaydetti: 

"Devletin alan bazlı gelir desteğini bir seneye mahsus eylül veya ekim ayında üreticilerimize ödemesi, yüksek kesimlerdeki üreticilerde rahatlamaya sebep olacaktır. Bunun yanında esnaf yıl içerisinde çiftçiye verdiği malın karşılığı olarak alacağı para için beklentiye girmiştir. Banka kredilerinin ödeme zamanı gelmiştir. İnşallah alan bazlı gelir desteğinin erken ödenmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yaparak üreticilerimizi köylerimizde tutmaya gayret ederiz."  

Bu konularda ilginizi çekebilir