Renault Bursa fabrikasında kriz kapının eşiğinde

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Renault Bursa fabrikasında ücret politikalarını beğenmeyen işçiler mesailere gelmeyerek iş yavaşlatma eylemi başlattı. Asgari ücretin Ocak ayında devreye girmesi ile birlikte işe yeni başlayan mavi yakalı ile 8-10 yıllık mavi yakalı çalışanın aynı ücret seviyesine geldiğini öne süren işçiler yönetimden gerekli düzenlemeyi yapmasını istedi. Olumlu yanıt alamayan işçiler örgütlü oldukları Birleşik Metal iş Sendikası'nın öncülüğünde fazla mesailere kalmayarak iş yavaşlatma hareketini başlattı. 

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Birleşik Metal Iş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Renault işçisinin geçtiğimiz yıl Mayıs – Haziran ayında işverenle yapılan protokolün hayata geçirilmesini istediğini belirtti.

Ekinci, protokole göre söz verilen ücret iyileştirmelerinin yapılmadığını, asgari ücret artışından doğan farktan ve gruplar arasındaki iyileştirme yapılmamasından dolayı Renault işçisinin yönetime karşı tepkili olduğunu söyledi. Yönetimin, gerek hükümeti gerekse MESS’i bahane ederek işçinin taleplerini yerine getirmediğini öne sürerek, işçilerin talepleri yerine gelene kadar mesaiye kalmayacaklarını vurguladı.

Fazla mesainin işçi rızası ile yapılabileceğini, işçinin rıza göstermediğini, bu durumun üretime etkisinin 3 binden fazla araç olduğunu kaydetti. Renault yönetiminin 6-7 bin kişinin yapacağı işi mesailerle 4-5 bin kişiye yaptırdığını dile getirdi. Ekinci, vardiya çıkışlarında yapılan yürüyüşlerin pazartesi ve perşembe günleri tüm ekipler olarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.  

Diğer yandan işçiler Reno Fransa yönetimine de mektup göndererek Bursa yönetimini şikayet etti. Uygulanan ücret politikalarından dolayı mutsuz olduklarını ve biran önce düzenleme yapılmasını istediklerini belirten işçiler mektupta; “Bu kadar çalışıp da böyle bir ücret almak bize çok dokunuyor. İnanır mısınız şu an asgari ücrete yapılan zamla beraber dışarıda herhangi bir işyerinde basit işler yapan bir işçiyle hemen hemen aynı ücretleri alır hale geldik. Ayrıca yıllar boyu fabrikada ömür tüketen işçi arkadaşlarımız da asgari ücrete yakın ücretler almaya başladılar. Yeni giren işçiler ile eskiler arasındaki ücretler arasında bir fark kalmadı. Ücretlerimizde iyileştirme istiyoruz. Ucretler konusunda bir gelişme olmazsa eylemlerimizi arttırmak zorunda kalacağız” görüşlerine yer verdi. 

İşçilerin mesaiye gelmemeleri nedeniyle saatte 60 aracın üretildiği fabrikada üretim bandında da aksamalar yaşandığı ifade ediliyor. Yaklaşık 2 bin aracın çeşitli parçalarının bantta tamamlanamadığı ve bu parçaların elle montajı için fabrika içerisinde bekletildiği iddia edildi. Yaşanan aksaklıklar ve Ocak ayında genel revizyon nedeniyle 1 haftalık duruşla beraber üretimdeki kaybın da 5-6 bin adeti bulabileceği belirtiliyor. Umarız Renault Bursa fabrikasında işçi ve işveren arasında yaşanan bu sorun diğer ana ve yan sanayilere sıçramadan bir orta yol bulunur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar