Ro-Ro taşımacılığında önemli gelişmeler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Uluslararası ticarette mal fiyatlarının birbirine çok yaklaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Doğal olarak bu alanda rekabet daralması yaşanıyor. Reel ortamda taşımacılık maliyetleri üzerinde çalışmak zorunluluk haline gelmiş bulunuyor. Ülkemiz açısından bir fikir vermesi bakımından U.N. Ro-Ro İşletmeleri AŞ'nin faaliyetlerine bakmakta yarar var. 322 bin araç kapasiteli 12 modern Ro-Ro gemili filosuyla İstanbul Pendik ve Mersin’den, İtalya’daki Trieste Limanı’na, Pendik’ten Fransa’daki Toulon Limanı’na düzenli Ro-Ro seferleri gerçekleştiriyor. Türkiye'nin ihracat ve ithalatının büyük bir bölümünü gerçekleştiren uluslararası karayolu taşımacılarının, farklı taşımacılık seçeneklerini birlikte kullanarak daha verimli bir şekilde hizmet etmesini sağlamak amacıyla, modern gemilerle, programlı, izlenebilir, güvenli ve ekonomik bir taşımacılık seçeneği sunarak, bölgesinde kombine taşımacılığın liderliği hedefleniyor.

Yolların kapalı olması, gümrük kapılarında yaşanan sorunlar, kötü hava şartları ve geçiş belgelerindeki kota sıkıntıları ihracatta rotayı deniz taşımacılığına çeviriyor. Intermodal taşımacılık kapsamında Türkiye'den veya Avrupa'dan yüklenen TIR'lar içindeki mallar boşaltıp tekrar yüklenmeye gerek kalmadan kapıya teslim ediliyor. Yıllık 50.000 teu yükleme kapasitesi ile intermodal konteyner pazarının lideri olan U.N. Ro-Ro, artan talebe karşılık vermek adına gerekli liman ve gemi yatırımlarını sürdürmeye de devam ediyor. U.N. Ro-Ro, İstanbul’un Avrupa yakasından çıkan yükler için en ideal yükleme noktası olan Ambarlı Limanı’ndan Trieste seferlerini 2016 Nisan ayı itibariyle başlatmayı planlıyor. Öte yandan U.N. Ro-Ro’nun taşımalarının temelini oluşturan Pendik-Trieste hattında haftada altı olan sefer sayısı 2016’da yediye çıkartılıyor ve yüzde 15 kapasite artışı sağlanıyor. U.N. Ro-Ro, ‘U.N. Rail’ tren bağlantılarının sıklığı da artırılıyor ve yüzde 30 kapasite artışı ile Almanya sınırına teslim avantajı sunuyor. Böylece U.N. Ro-Ro 2016 yılında yeni liman bağlantıları, artan gemi kapasiteleri ve tren bağlantıları ve her hizmet dalında yaptığı iyileştirmeler ile müşterilerine çok daha iyi bir servis sunmayı hedefliyor. 

2006’da hizmete sunulan ve 100.000 m² arazi üzerine kurulan ve ISPS kod kapsamında Denizcilik Müsteşarlığı tarafından sertifikalandırılmış olan Pendik Ro-Ro Limanı'nın geçici depolama alanı olması nedeni ile transit işlemler dışında kati ithalat ve ihracat işlemleri de gümrük iznine istinaden yapılabiliyor. 

Pendik Limanı’nda da veterinerlik hizmeti de veriliyor. Limanın otobana direkt bağlantılı konumu, Gebze, Tuzla ve Erenköy gümrüklerine yakınlığı ile nakliyecilere büyük kolaylık sağlıyor. Pendik’teki liman, hâlihazırda yılda elleçlediği 150 bin civarı araç ile Avrupa’ya giden Türk TIR’larının yarısına hizmet veriyor U.N. Ro-Ro’nun gemilerine binerek yurt dışına “Türk İhraç Malı” taşıyan nakliyecilerin araçlarına liman içindeki akaryakıt istasyonundan ÖTV’siz ve KDV’siz motorin de veriliyor. Ayrıca, tank konteynerle gelen yüklerin kati ithalat da yapılabiliyor. 

Taşımacıların buralardan yararlanması ülke menfaatleri ve uluslararası rekabet gücü açısından önem arz ediyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar