Rotary, çocuk felcini yok etti şimdi hedefi Ebola

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Rotary, dünyanın en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi. Birleşmiş Milletler’de daimi temsilcisi bulunan Rotary, 28 yıldır sürdürdüğü “çocuk felcine son” kampanyasının sonlarına geldi. Dünyada sadece Pakistan- Afganistan sınırında ve Nijerya’da kalan virüs kısa bir süre sonra tarihe karışmış olacak. 

Rotary önümüzdeki sene 110. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Dünyada 1 milyon 200 bin Rotaryen, 34 bin kulüp, 206 ülke ve 34 Rotary bölgesi bulunuyor. İslam ülkelerinde de Rotaryenler batıdaki gibi çalışıyor. Hatta Birleşik Arap Emirlikleri’nde Rotaryen bir emir bulunuyor. Rotary Türkiye’de 60 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. 

Rotary Günü etkinliği için Türkiye’ye gelen Rotary Dünya Başkanı Gary Huang, Nijerya’nın askeri ve devlet görevlililerinin hastalığın yok olması için gönüllü çalıştıklarını ve bu bölgede yakında hastalığın tamamen yok olacağına inandıklarını söylüyor. Huang, bu kampanyaya bugüne kadar Rotary olarak 1.5 milyar dolardan fazla para harcadıklarını söylüyor. Kampanya başladığında yılda 426 bin çocuk felci vakası görülürken, geçen yıl görülen vaka sayısı sadece 219 oldu. 

Pakistan-Afganistan arasındaki Taliban sınırında aşı yapmaya giden doktorlar öldürüldükleri için çocuk felci ile mücadelede etkin bir çalışma gerçekleştirilemiyor. 

Bily Gates Vakfı’nın kampanyaya yaptığı bağış miktarının 355 milyon dolara ulaştığını söyleyen Huang, Afganistan’dan Irak’a gelen virüsün Suriye ve Irak’ta durdurulup yok edilmesi için ciddi bir çalışma yapıldığını, Türk Sağlık Bakanlığı’nın da aşılama kampanyası başlattığını ifade ediyor. 

Çocuk felcinin yok olması için sadece 15 Ekim’de İstanbul Rotary’nin yaptığı bağış çalışmasında 2.4 milyon dolar bağış toplandı. 

Gary Huang, çocuk felcinden sonra “Ebola’ya Son” kampanyası başlatacaklarını ve bu hastalığın da yok olmasını sağlamak için büyük etkinlikler planladıklarını söylüyor. 

Dünyada okumaz yazmaz kalmasın 

“Rotary’nin amacı mutlu insanlar, mutlu ve sağlıklı barış içinde bir yaşam” diyor Gary Huang. Bu kapsamda, Rotary’nin sağlıktan sonraki ikinci büyük projesi “Dünyada okumaz yazmaz kalmasın” çalışması olarak ön plana çıkıyor. Rotary, her yıl binlerce insana okuma yazma eğitimi verilmesini sağlıyor. Eğitim verilen bölgelerden birisi de Tekirdağ- Kocaeli hattı. Bu bölgede her yıl 10 bin kişiye okuma yazma eğitimi veriliyor. Ayrıca geçen yıl aynı bölgede 3 bin kadına girişim amaçlı mikro kredi verilmiş. 

Rotary’nin en büyük üçüncü projesi ise içilebilir temiz suya erişim ve hijyen ile ilgili. Huang, hastalıkları önlemek için bunun çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bu amaçla dünyanın değişik yerlerinde su kuyusu açmaktan, filtre sistemleri kurmaya kadar çok değişik çalışmalar yaptıklarını söylüyor. 

Politika ve din yok, barış var 

Huang, diğer çalışmaları ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Rotary, politika ve dinin olmadığı bir organizasyon. Bir hizmet organizasyonuyuz ama nihai hedefimiz dünyada barış ve insanların birbirlerini daha iyi anlamasına katkı sağlamak. Bu amaçla her yıl 12- 30 yaş arası 50 bin öğrenciyi değişim programıyla farklı ülkelere yolluyoruz. Farklı dilleri ve kültürleri tanıyan bu gençlerin çatışmaların önüne geçeceklerine inanıyoruz. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde farklı arkadaşlar edinen bu gençler, o ülkelerde bir felaket olduğunda buradaki dostlarına yardıma koşuyor ve onları umursuyor. Biz her yıl barış için 50 bin tohum ektiğimize inanıyoruz. Ayrıca Rotary Barış merkezleri var. Buradan mezun olan gençler, barış mesajlarını dünyaya yayan barış elçileri oluyorlar. Rotary bu projeler için her yıl 200 milyar dolar para topluyor.” 

Türkiye’de 7 bin Rotaryen var 

Rotary Türkiye Başkanı Müfit Ülke ise Türkiye’de yaklaşık 7 bin Rotaryen’in bulunduğuna ve bunun yüzde 20’sinden fazlasını kadınların oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ülke, önümüzdeki dönemde kadın üye sayısını artırmayı hedefl ediklerini söylüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar