Rus üniversitesini MIT kuruyor

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

 

 

 
Konumuz olan MIT, "bizim" MİT değil, ABD'nin ünlü teknik üniversitesi Massachusetts Institute of Technology... Bu efsane eğitim ve araştırma kurumunun 75 kadar hocası, Moskova yakınındaki Skolkovo Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulması için fiilen çalışıyor.
 
Kısaca Skoltech diye tanınan bu yeni üniversite, Rusya'daki diğerlerinden tamamen farklı bir örgütlenmeye sahip olacak. Amaç, Rusya'nın özellikle "yükselen" Çin karşısında daha yenilikçi bir rekabetçilik kazanmasını sağlamak. Mevcut Rus yüksek öğretim sistemiyle bunu yapmak mümkün görülmediği için, işe Amerikalılar girişti.
***
Skoltech için Ruslar "paraya para demiyor." Yeter ki bu üniversite bir an evvel faaliyete geçsin, ve ülkenin ihtiyacı olan yenilikçi çözümleri üretmeye başlasın.
 
Üniversite dediysek, sadece master, doktora ve doktora sonrası düzeyde öğrenci kabul edecek. Eğitim dili ingilizce. 2018'e kadar 1,200 öğrenci, 200 profesör ve 300 doktora sonrası uzmana sahip olmayı hedefliyorlar. Şimdilik ilk 20 öğrenci bu yılı MIT, Hong Kong Fen ve Teknoloji Üniversitesi, Londra Teknik Üniversitesi (Imperial College) ve Zürih Teknik Üniversitesi (ETH- Eidgenössische Technische Hochschule) gibi prestijli okullarda "elçi öğrenci" olarak geçiriyor.
 
Skoltech'i yaratmak amacıyla kurulan vakıf, Rusya'da alışılmadık bir yöntemle üniversiteye fon sağlamaya kararlı: Bağış toplayarak... 2014 sonuna kadar 1 milyar dolar, 2019 sonuna kadar 2 milyar dolar bağış toplanması planlandı.
 
Bu yeni üniversite, Rusya Yönetimi tarafından full desteklendiğine göre, bu paraların toplanması "sorun" olmaz: Rusya'nın, dünyada daha rekabetçi olmasını önemseyen çok sayıda zengin Rus işadamı sayesinde...
***
Skoltech'in anlat anlat bitmeyecek öyküsünde bir başka nokta ise buranın "sadece" bir üniversiteden ibaret olmayacağı: 15 tane eğitim ve inovasyon Merkezi (CREI) kuracak... Bunlardan şimdilik üç tanesi ortaya çıktı: Salgın hastalıklar ve RNA terapisi. Elektrokimyasal enerji depolama. Ve kök hücre araştırmaları. 
 
Her biri, kendi alanında en ileri teknolojiyi kullanan bu yenilikçi merkeze 7 tane daha eklenecek. Bunun için şimdiye kadar 37 ülkeden 381 üniversite ve Nobel Ödüllü 12 bilim adamından teklif geldi Skoltech'e! 
 
Rusların, ülkede örneği olmayan bu araştırma üniversitesi, disiplinler arası olacak. Sorunlara çözüm odaklı olacak. Bu nedenle, yenilikçilik araştırmalarına ağırlık verecek. Bu arada girişimciliği özendirecek. 
 
Bu amaçla seçilen araştırma alanları: Biyomedikal. Enerji. Bilgi iletişim. Nükleer. Uzay. 
Bütün bu "katı" mühendislik disiplinleri arasında öğrencilerin sosyal zekalarını geliştirmek gibi bir alt-hedef de var: Berrak ve billûr düşünme yeteneği kazandırmak. Bunu başkalarıyla paylaşma yeteneği kazandırmak. Fikrini düzgün anlatma ve yazma yeteneği kazandırmak. Ve bütün bunların, yaratıcı ve yenilikçi düşünmeyi teşvik edici bir zihin sistemi oluşturmasını sağlamak. 
 
Mühendisliğin, sosyal bilimsiz çözüm sağlayamayacağını anlamışlar.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019