Rusya'dan teslim bayrağı

Uzun bir zamandır amborgonun pençesindeki Rus ekonomisi adım adım resesyona yaklaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus para birimi ruble fena çakıldı. Ruble bir günde yüzde 20 değer kaybederek dolar ve euroya karşısında tarihi kayıplar yaşadı. 

Gösterge faizini yüzde 10.5 seviyesinden 17'ye çıkararak 1998'den bu yana en büyük faiz artırmına giden Rusya Merkez Bankası rubleye fren olamadı.

Euro/ruble paritesi 93.5, dolar/ruble paritesi ise 80 seviyesini görerek tarihi zirve yaptı.Rus borsası da tarihi şoktan nasibini aldı. Dünü yüzde 11 değer kaybıyla kapayan Rus borsası yerel saat ile 2:30'da yüzde 15 değer kaybetti. Ülkenin en büyük bankalarından Sberbank'ın hisseleri yüzde 17.17 oranında düşerken, VTB hisseleri  ise 14.29 değer kaybetti. Rusya’nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS’leri de 34 baz puan artışla 581 puanla 5,5 yılın zirvesine yükseldi.

 

Resesyon kaçınılmaz

Rus Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukaev, Rus Merkez Bankası yetkilileri ve birçok analist Rusya'nın 2015'in ilk çeyreğinde resesyona gireceğini belirtti. 

Ruslar döviz bürolarına akın etti

Ruslar döviz bürolarına akın edip ellerindeki rubleyi dolara çevirirken, OTCex Grup'un gelişmekte olan piyasalar stratejisti Jean-David Haddad,"  Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir merkez bankası tarafından yapılacak en büyük hata. Rusya derhal sermaye kontrolü ilan etmeli. Bu en son çözüm." dedi. 

16 yılın en büyük değer kaybı

Ruble bir günde son 16 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir